Menetrend a 2019-es európai választások után: mi következik most? 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Mi történik most, hogy megválasztottuk az új Parlamentet? Tudjon meg többet infografikánkból arról, hogy mi következik a májusi európai választások után.

Május 23–26. között az európaiak arról szavaztak, hogy ki legyen az a 751 képviselő, aki a következő öt évben az érdekeiket képviseli. Ezek a képviselők aztán megválasztják a következő Európai Bizottság elnökét és jóvá hagyják az egész Bizottság összetételét.

Az európai politikai pártok csúcsjelölteket választottak, akik az új Európai Bizottság elnöki posztjáért indulnak. A választások után következő lépésként, az eredményeket figyelembe véve, az uniós vezetők javaslatot tesznek a Bizottság elnökének személyére. Ez olyan személy nem lehet, aki nem vett részt a csúcsjelölti folyamatban.

Az első plenáris ülés július 2-án kezdődik Strasbourgban. Előtte azonban az új EP-képviselőknek még választaniuk kell, hogy melyik politikai csoporthoz csatlakoznak (hacsak nem független képviselőként szeretnének dolgozni).

Az első plenáris ülésen megválasztják az EP elnöként és az alelnököket. Július második felében lesz még egy plenáris ülés Strasbourgban, amelynek középpontjában a Bizottság elnökének megválasztása áll.

Ezek után a tagállamok biztosokat javasolnak, szorosan együttműködve a Bizottság új elnökével.

A biztosjelölteket a javasolt portfóliókért felelős parlamenti szakbizottságok hallgatják meg, mielőtt a képviselők a plenáris ülésen elfogadják a teljes új Bizottságot.

Az új Európai Bizottság november 1-én lép hivatalba.