Európai választások: az elmúlt 20 év legmagasabb részvételi aránya 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A 2019-es európai választások részvételi aránya rendkívül magas volt. Most itt az idő, hogy véglegesítsék a képviselőcsoportokat és eldöntsék, ki lesz a Bizottság következő elnöke.

Az európai választások eredményeinek becsült adatai július 1-jén  

Részvételi arány

Idén az uniós választók több mint 50 százaléka adta le a voksát, ezzel elérve az elmúlt 20 év legmagasabb részvételi arányát. Ráadásul az 1979-es választások óta idén először emelkedett a szavazáson résztvevők aránya.

A részvételi arány 21 országban növekedett, 7 országban több mint 10 százalékkal. A legnagyobb növekedés a spanyoloknál történt, több mint 20 százalékkal.

Még több adat elérhető az európai választásokat folyamatosan követő élő közvetítésünkből, amelyet erre a linkre kattintva olvashatnak.

Eredmények

Az eddigi adatok alapján az alábbi országokból vannak végleges adataink: Horvátország, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország és Szlovákia. Írországra és az Egyesült Királyságra vonatkozóan nemzeti becslések érhetőek el, a többi országra pedig becsült adatok. Ez azt jelenti, hogy a fenti képen látható becsült eredmények még mindig változhatnak.

További adatokért látogassanak el a választási eredményeket bemutató honlapunkra, amelyet folyamatosan frissítünk az elérhető adatok alapján.

Képviselőcsoportok

A választások után az újonnan megválasztott EP-képviselőknek el kell dönteniük, a Parlament melyik képviselőcsoportjához akarnak csatlakozni, esetleg újat akarnak-e formálni. Ezekhez a képviselőcsoportokhoz különböző országok képviselői tartoznak, akik ugyanazokat a politikai elveket vallják.

A képviselőcsoportoknak számos előnye van, például nagyobb befolyásuk van és több időt kapnak felszólalni egy-egy vita során, ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos követelményeknek, például annak, hogy legalább 25 képviselőből kell állniuk, akik legalább hét különböző országból származnak.

A képviselőcsoportokról erre a linkre kattintva érhetnek el további információkat.

Csúcsjelöltek

Az európai politikai pártok az európai választások előtt csúcsjelölteket indítottak az Európai Bizottság elnöki pozíciójának betöltésére. A Parlament azt a csúcsjelöltet választja meg az Európai Bizottság elnökévé, akit a Tanács jelöl, és aki a Parlament többségi támogatottságát is élvezi.

A csúcsjelölteket másképpen, a német kifejezéssel élve „spitzenkandidaten”-nek nevezzük. Ezt a rendszert először 2014-ben használták, így választották meg Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökének.

A választási eredmények fényében a csúcsjelöltek ezután megpróbálnak többséget elérni a Parlamentben. Eközben az uniós vezetők május 28-án, kedden csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, ahol megvitatják az európai választások eredményeit. Továbbá kezdetét veszi a jelölési folyamat a Bizottság új elnökének pozíciójáért, ahogy más uniós intézmények vezetői székeiért is. A Tanács várhatóan júniusra választja ki jelöltjeit.