Az EP képviselőcsoportjainak célkitűzései: az Európai Néppárt képviselőcsoport (PPE) 

 
 

Megosztás itt: 

A PPE a jelenlegi Európai Parlament hét képviselőcsoportja közül a legnagyobb.

A májusi európai választások során mintegy 200 millió európai választotta meg az EP-képviselőket, hogy képviseljék őket az elkövetkező öt évben az új Európai Parlamentben. Az EP-képviselők a politikai hovatartozásuk alapján hét képviselőcsoportba szerveződnek. Tudjon meg többet az egyes képviselőcsoportok célkitűzéseiről videósorozatunkból.

182 képviselői helyével a PPE a legnagyobb képviselőcsoport az Európai Parlament kilencedik jogalkotási ciklusában. Egyben az EP egyik leghosszabb ideje működő képviselőcsoportja is, mivel az 1979. évi első közvetlen választások óta képviselteti magát.


Ebben a jobbközép képviselőcsoportban az egész Unióból, 26 tagállamból érkező képviselők foglalnak helyet, egyedül Észtország és az Egyesült Királyság nem képviselteti magát.


Elnöke 2014 óta Manfred Weber, akit 2004-ben választottak európai parlamenti képviselővé. A PPE-nek emellett 10 alelnöke is van.


A képviselőcsoport célja egy versenyképesebb és demokratikusabb Európa megteremtése. Egyéb kiemelt területei közé tartozik a migráció, a kereskedelem és a munkahelyteremtés.


Az Európai Parlament 14 alelnöke közül öten a PPE képviselőcsoport tagjai, illetve a 20 parlamenti bizottsági elnök közül nyolcan.