Az EP képviselőcsoportjainak célkitűzései: az S&D képviselőcsoport 

 
 

Megosztás itt: 

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport a jelenlegi Európai Parlament második legnagyobb képviselőcsoportja.

A májusi európai választások során mintegy 200 millió európai választotta meg az EP-képviselőket, hogy képviseljék őket az elkövetkező öt évben az új Európai Parlamentben. Az EP-képviselők a politikai hovatartozásuk alapján hét képviselőcsoportba szerveződnek. Tudjon meg többet az egyes képviselőcsoportok célkitűzéseiről videósorozatunkból.

Az S&D, az Európai Szocialisták Pártjának parlamenti képviselőcsoportja 152 tagjával a második legerősebb politikai erő az Európai Parlamentben. Egyben az EP egyik legrégebbi politikai képviselőcsoportja is, mivel az 1979. évi első közvetlen választások óta képviselteti magát.


A képviselőcsoportban 26 tagállam EP-képviselői ülnek, csak Csehország és Írország nem képviselteti magát.


Az S&D képviselőcsoport elnökének Iratxe García Pérez képviselőt választották meg 2019 júniusában. Az elnök 2004 óta EP-képviselő. A képviselőcsoportnak kilenc alelnöke van.


A rendületlenül Európa-párti képviselőcsoport szociális kérdésekre, köztük az egyenlőségre, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemre összpontosít.


Az Európai Parlament 14 alelnöke közül hárman az S&D képviselőcsoport tagjai, illetve a 20 parlamenti bizottsági elnök közül négyen.