Az EP képviselőcsoportjainak célkitűzései: a Renew Europe képviselőcsoport 

 
 

Megosztás itt: 

A jelenlegi Európai Parlamentben egy új képviselőcsoport, a Renew Europe a harmadik legerősebb csoport.

A májusi európai választások során mintegy 200 millió európai választotta meg az EP-képviselőket, hogy képviseljék őket az elkövetkező öt évben az új Európai Parlamentben. Az EP-képviselők a politikai hovatartozásuk alapján hét képviselőcsoportba szerveződnek. Tudjon meg többet az egyes képviselőcsoportok célkitűzéseiről videósorozatunkból.

A liberális-centrista Renew Europe képviselőcsoport a jelenlegi, kilencedik parlamenti ciklusban alakult meg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) utódjaként. Az új képviselőcsoport 108 képviselői helyet foglal el a Parlamentben, így a Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportját alkotja. Tagjai 22 uniós tagállamot képviselnek.


A képviselőcsoport elnökének Dacian Cioloș egykori román miniszterelnököt választották meg 2019 júniusában. Ő első alkalommal európai parlamenti képviselő.


Ez az EU-párti képviselőcsoport határozottan a polgárok igényeire összpontosít, és uniós megoldásokat keres az európai problémákra.


Az Európai Parlament 14 alelnöke közül ketten a Renew Europe képviselőcsoport tagjai, illetve a 20 parlamenti bizottsági elnök közül hárman.