Az EP képviselőcsoportjainak célkitűzései: Identitás és Demokrácia 

 
 

Az Identitás és Demokrácia (ID) a jelenlegi Európai Parlament új és ötödik legnagyobb képviselőcsoportja.

A májusi európai választások során mintegy 200 millió európai választotta meg az EP-képviselőket, hogy képviseljék őket az elkövetkező öt évben az új Európai Parlamentben. Az EP-képviselők a politikai hovatartozásuk alapján hét képviselőcsoportba szerveződnek. Tudjon meg többet az egyes képviselőcsoportok célkitűzéseiről videósorozatunkból.

A Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport (ENF) helyébe lépő Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportot az Európai Parlament jelenlegi jogalkotási ciklusában hozták létre. Összesen 73 tagja van, így az ötödik legnagyobb erőt alkotja az EP-ben.


A képviselőcsoportot alkotó európai parlamenti képviselők összesen kilenc országból érkeztek, többségük az olasz Liga párthoz, a francia Nemzeti Tömörüléshez és a német AfD párthoz tartozik.


A képviselőcsoport elnökének az olasz Marco Zanni képviselőt választották meg 2019 júliusában. Ő második alkalommal európai parlamenti képviselő. A képviselőcsoportnak két alelnöke van.


Az ID képviselőcsoport elmondása szerint a munkahelyteremtés és a növekedés, a biztonság növelése és az illegális bevándorlás kezelése, valamint az EU kevésbé bürokratikussá tétele áll a figyelmük középpontjában.


Az Európai Parlament egyetlen alelnöke vagy bizottsági elnöke sem tagja a képviselőcsoportnak.