Amit érdemes tudni az EP plenáris üléseiről  

 
 

A plenáris az EP egyik központi eseménye. Videónkban bemutatjuk miért olyan fontos és hogyan is működik pontosan.

Az Európai Parlament általunk megválasztott 751 képviselője évente 12 alkalommal gyűlik össze Strasbourgban, és számos más alkalommal tart plenáris üléseket Brüsszelben.

Ki vesz részt a plenáris ülésen?

Az ülésteremben a képviselők ülésrendjét politikai hovatartozásuk szerint, balról jobbra haladva határozzák meg, a képviselőcsoportok elnökeivel való megállapodás alapján. Az elnök – időnként megemlékezéssel vagy egy aktuális témáról tartott beszéddel – nyitja meg az ülést. Az elnököt munkájában a tizennégy alelnök segíti.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa részt vesz az üléseken, hogy segítsék az intézmények együttműködését a döntéshozatal során. Amennyiben a Parlament erre igényt tart, felkérheti a két intézmény képviselőit arra, hogy felszólaljanak, vagy beszámoljanak tevékenységükről.

A megvitatott témák

A plenáris üléseket elsősorban a vitáknak és a szavazásoknak szentelik. Csak a plenáris ülésen megszavazott szövegek és az EP-képviselők többsége által aláírt írásbeli nyilatkozatok számítanak az Európai Parlament hivatalos jogszabályainak.

Ez egy bonyolult esemény, amely magában foglalja a 24 hivatalos nyelven zajló vitákat az EU kereskedelmi egyezményétől a költségvetésen át az aktuális ügyekig számos fontos témában.

A plenáris ülésen megvitatásra kerülő témákat az EP elnöke és a képviselőcsoportok vezetői határozzák meg, akik igyekszenek választ adni a világban történő legfontosabb eseményekre, ezért a mentrend folyamatosan változhat.

Hogyan történik a szavazás?

Mielőtt egy parlamenti jelentést szavazásra bocsátanának, általában vitára kerül sor. Maga a szavazás, a legfontosabb pillanat általában délben zajlik, amikor a képviselők esetenként több száz módosításról is szavazhatnak.

A képviselők leggyakrabban kézfeltartással szavaznak, a többség megállapítása az elnök feladata. Bizonytalanság esetén az elnök elektronikus szavazást kérhet a pontos eredmény megállapítása érdekében. Néhány esetben a képviselőknek név szerint szavaznak, ebben az esetben az egyes képviselők szavazatát rögzítik, majd a jegyzőkönyv mellékletében nyilvánosságra hozzák.

A plenáris üléseket élőben közvetítjük honlapukon, illetve utólag is elérhetőek, így bárki követheti mi történik az Európai Parlamentben.