Plenáris előzetes: új Európai Bizottság, klímakrízis, EU-s költségvetés 

 
 

A szavazás az új Európai Bizottságról, a 2020-as uniós büdzsé és a LUX filmdíj nyertesének kiválasztása szerepel többek között az EP napirendjén a héten. Részletek videónkban.

Az új Európai Bizottság megválasztása

Az EP-képviselők júliusban Ursula von der Leyen-t választották a Bizottság elnökévé, aki megnevezte biztosjelöltjeit. Az elmúlt hetekben az EP illetékes szakbizottságai minden biztosjelöltet meghallgattak, hogy megbizonyosodjanak alkalmasságukról. Ennek a folyamatnak tesz a végére pontot a szerdai szavazás, amelyet vita előz meg. Ha az EP-képviselők jóváhagyják, az új Bizottság december 1-jén kezdheti meg munkáját.

Klímakrízis

A képviselők hétfőn vitáznak az éghajlatváltozás legégetőbb kérdéseiről, majd a decemberi 25. ENSZ éghajlatváltozási konferencia (COP25) előtt szavaznak állásfoglalási indítványukról, amelyben azt kérik: az Unió 2050-re érje el az éghajlatsemlegességet.

Jövő évi uniós költségvetés

Szerdán szavaz az EP a 2020-as EU-s költségvetésről, amely meghatározza a beruházások mértékét az egyes tagállamokban. A Parlament és a Tanács november 18-án kötött előzetes megállapodást a részletekről.

Oleg Szencov

Oleg Szencov ukrán filmrendező és emberi jogi harcos november 26-án az EP strasbourgi plenáris ülésén veszi át a neki ítélt 2018-as Szaharov-díjat. A tavalyi díjátadó idején Oleg Szencov fogságban volt Oroszországban.

LUX filmdíj

Szerdán veheti át a 2019-es díjat a nyertes az EP plenáris ülésén. Az idei LUX filmdíjértversengő három alkotás: Cold Case Hammarskjöld, Isten létezik és Petrunijának hívják, és a Rendszer.

Nők elleni erőszak

November 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja. Ebből az alkalomból az EP épülete hétfőn narancssárga világítást kap.