Oleg Szencov emberi jogi aktivista átveszi a 2018-as Szaharov-díjat az EP-ben 

 
 

Oleg Szencov ukrán filmrendező és emberi jogi harcos átvette a Szaharov-díjat november 26-án Strasbourgban.

Oleg Szencov átveszi a 2018-as Szaharov-díjat az EP-ben  

A tavalyi díjátadó idején Oleg Szencov fogságban volt Oroszországban, egy orosz-ukrán fogolycserének köszönhetően idén szeptemberben szabadult ki a börtönből.

David Sassoli EP-elnök a díjátadón elmondta: „Ön kiállt az elvei és a meggyőződése mellett, és a saját szabadságával kellett fizetnie érte. Soha senkinek nem szabadna az elvei miatt büntetés áldozatául esnie”- fogalmazott David Sassoli EP-elnök a díjátadón.

A Parlament elnöke háláját fejezte ki az emberi jogokért fellépőknek, akik felemelik a hangjukat az alapvető jogok megsértése ellen. „Oleg Szencov kiszabadult, de sokan másokat, köztük bloggereket és újságírókat mint Sztayniszlav Aszejev, még mindig fogságban tartanak Kelet-Ukrajnában. Azonnali szabadon engedésüket kérjük” - jelentette ki David Sassoli.

Oleg Szencov a díj átvételekor hangsúlyozta: „Óriási megtiszteltetés, és egyben felelősség is átvenni ezt a díjat. Nem személyesen nekem járó díjként tekintek rá, hanem olyan elismerésként, amely minden ukráné, aki oroszországi politikai bebörtönzött volt, vagy ma az. ” Az emberi jogi aktivista szerint nagyon fontos, hogy az Unió védelmezi olyan alapvető értékeit, mint a demokrácia, és bírálta Oroszország „militarista" hozzáállását.

Oleg Szencov

Az ukrán filmrendezőt 2014-ben a krími Szimferopolban letartóztatták, és 20 év börtönre ítélték a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával. Az Amnesty International „katonai bíróság előtti tisztességtelen tárgyalásnak” nevezte az eljárást.


Oleg Szencov 2018 májusában éhségsztrájkba kezdett, amelyet október 6-án azért hagyott abba, mert fenn állt a veszély, hogy a hatóságok megkezdik kényszertáplálását.

Az emberi jogi aktivista mintegy 70, az oroszok által a Krím félszigeten illegálisan elfogott és hosszú börtönbüntetésre ítélt ukrán állampolgár szimbólumává vált.

Videónkban bemutatjuk a történetét.

A Szaharov-díj

A Szaharov-díj a gondolat- és véleményszabadságért Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viseli. 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.