A LUX filmdíj 2019 nyertese - interjú (videó) 

 
 

Az Isten létezik és Petrunijának hívják című film nyerte idén a LUX filmdíjat. Teona Mitevska rendezővel beszélgettünk a filmről.

Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukció egy fiatal, munkanélküli nő történetét meséli el, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt. Petruniya ezzel magára haragítja a férfiakat és a papot is aki a vízbe dobta a feszületet.Ez utóbbi a rendőrséget is bevonja az ügybe. Petruniya eredetileg ugyan nem feminista, mégsem hajlandó teljesíteni a kérést, hogy adja vissza a keresztet, és kezdetét veszi a jogegyenlőségért folytatott küzdelme.

"Amikor öt éve először hallottunk erről a történetről a nővéremmel, lehetőséget láttunk benne, hogy beszélhessünk mindarról, ami minket, mint balkáni nőket frusztrál" - mondta a filmről a rendező. A vele készült interjúnkat az alábbi videóban lehet megnézni magyar felirattal.

A film a konzervatív társadalmak béklyója ellen folytatott feminista küzdelem egyik jelentős alkotása.

A díjátadón David Sassoli beszédében elmondta, hogy a mozi és a filmek világa segít megérteni a körülüttünk lévő világot, a valóságot. "Ezt segít nekünk meglátni a LUX filmdíj" - mondta az EP-elnök.

A LUX filmdíj

Az EP minden évben a LUX filmdíjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.

Az idei filmdíjért három döntős alkotás versenyzett: Cold Case Hammarskjöld, Isten létezik és Petrunijának hívják, és a Rendszer.

Ugyan a győztes filmet az EP-képviselők választották ki, a nézők is szavazhatnak kedvencükre a LUX filmdíj honlapján, egy szerencsés közülük pedig a jövőre a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is ott lehet.