EU–Egyesült Királyság kapcsolatok: hogyan tovább? 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Habár az ország január 31-én kilépett az EU-ból, csak most kezdődnek a tárgyalások, hogy milyen lesz köztük a kapcsolat a jövőben. Összeszedtük, mit érdemes tudni az átmeneti időszakról.

A klímaváltozástól kezdve a terrorizmus elleni fellépésig számos területen közös kihívással néz szembe Nagy Britannia és az Unió, az együttműködés a jövőben is kulcsfontosságú lesz.

Habár a kilépési megállapodásról megegyeztek, ez főként a brit és az uniós polgárok jogainak védelmét, az Egyesült Királyság tagállamként vállalt pénzügyi kötelezettségeit, és a határok kérdését (főként az ír határ esetét) rendezi.

A jövőbeli kapcsolatokat egy másik megállapodás szabályozza, amelynek tárgyalása a kilépést követően kezdődik.

Mire tér ki a jövőbeli kapcsolatokról szóló megállapodás?

A közös védelemtől a terrorizmus elleni harcon és a kutatások támogatásán át a környezetvédelemig az összes fontos területen megszabja majd az együttműködés módját.

A tárgyalások fókuszában áll majd a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatok szabályozása, ami kitér majd a lehetséges vámokra, a termékekre vonatkozó minőségi követelményekre, és az esetleges viták rendezésére.

Az állampolgárok jogai

Az Európai Parlament számára prioritás, hogy biztosítsa az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, valamint az EU-s tagországokban élő brit állampolgárok jogainak védelmét a brexit után. Ezeket főként a kilépési megállapodás tartalmazza, de a jövőben ki kell még térni olyan fontos témákra, mint a személyek szabad mozgása, vagy az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok egészségügyi biztosítása.

Menetrend

A kilépési megállapodásban foglaltak alapján február elsején egy átmeneti időszak következik, amely 2020 december végéig tart.

Ez alatt az időszak alatt Nagy Britanniának megmarad a hozzáférése a közös piachoz, és továbbra is vonatkoznak rá az uniós jogszabályok, azonban nem vehet részt a jövőbeli EU-s szabályok megalkotásában.

Az Egyesült Királyság továbbra is hozzájárul az uniós büdzséjéhez az átmeneti időszak alatt, de többé nem szólhat bele az EU hosszú távú költségvetésének kialakításába, amiről idén zajlanak a tárgyalások.

Mindkét fél célja, hogy december végéig lezárják az összes területre vonatkozó tárgyalást. Az átmeneti időszakot ugyan egyszer, egy vagy két évre meg lehet hosszabbítani, azonban az erről szóló döntést július elsejéig meg kell hozni.

Ha nem sikerül megállapodást kötni az átmeneti időszak végéig, akkor a két fél közötti kereskedelemre a Világkereskedelmi Szervezet szabályai vonatkoznak majd.

A megegyezés nélküli brexit következményeinek enyhítéséről szóló tervekről ide kattintva tudhat meg többet.

Hogyan zajlanak a tárgyalások?

A két fél közötti tárgyalásokat az EU részéről Michel Barnier főtárgyaló vezeti, a Tanács által meghatározott irányelvek mentén. Az EP Egyesült Királysággal fenntartott koordinációért felelős csoportja kapcsolatban áll majd az Európai Bizottság EU–Egyesült Királyság kapcsolatrendszerrel foglalkozó munkacsoportjával, és egyeztet a többi EP-s szakbizottsággal is. A képviselők figyelemmel követik Michel Barnier munkáját és állásfoglalásaival továbbra is befolyásolja a tárgyalások menetét. A végső megállapodáshoz a Parlament jóváhagyására van szükség.

Az EP álláspontjáról ide kattintva olvashat többet.

Az EU és Nagy Britannia továbbra is együttműködik számos területen