Strasbourgban történt: hosszú távú költségvetés, kereskedelmi egyezmény Vietnámmal, brexit 

 
 

Egy ambiciózus hosszú távú költségvetést kért, megszavazta a kereskedelmi megállapodást Vietnámmal, és elfogadta álláspontját az uniós-brit kapcsolatokról az EP a februári plenáris ülésen.

Hosszú távú büdzsé

Az Unió állam- és kormányfőinek február 20-i rendkívüli ülését megelőzően vitáztak a képviselők a 2021-27 közötti EU-s költségvetésről. Az EP álláspontja szerint az uniós ambíciók - az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a digitális és ökológiai átalakulás, és a régiók, városok, gazdálkodók, fiatalok, kutatók, vállalkozók folytatódó uniós támogatása - megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő finanszírozás.

EU-Vietnám kereskedelmi megállapodás

A Parlament jóváhagytaaz EU és Vietnám közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást szerdán. Az egyezmény a tervek szerint a következő egy évtizedben eltörli a vámtarifák 99%-át. Interjúnkat a jelentéstevővel ide kattintva tudja elolvasni.

Uniós-brit kapcsolatok

Parlament a lehető legszorosabb kapcsolatot rögzítő társulási megállapodást szeretne, amely három pilléren nyugszik: a gazdasági, a külpolitikai, és egyes konkrét ágazatok terén vállalt együttműködésen. Azonban Unión kívüli ország nem élvezheti ugyanazokat a jogokat, mint a tagállamok - jelentették ki a képviselők egy szerdán elfogadott állásfoglalásban.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia és az automatizált döntéshozatali rendszerek számos előnyük mellett kockázatokat is rejtenek. Az EP a veszélyeik felmérését és megoldások kidolgozását kérte egy szerdai állásfoglalásában.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők egy szerdai vita során felszólították az Uniót, hogy az minden, a nők jogait a tagállamokban aláásó intézkedés ellen lépjen fel. Az EP emellett hatékonyabb fellépést sürget anői nemi szervek megcsonkítása ellen.

Koronavírus

A képviselők az európai polgárok védelmében indított, a koronavírus elleni egységes uniós fellépésről vitátnak a Bizottság képviselőjével szerda este.

Illegális kisállat-kereskedelem

A kiskutyák és kiscicák csempészete napjaink szomorú valósága Európában. Az EP-képviselők szerdán arra kérték az Uniót, hogy tegyen többet azért, hogy valódi büntetést kapjanak, akik megszegik a szabályokat.

További részletek videónkban.