EP-elnök: a Parlament nem fogad el akármilyen hosszú távú költségvetést 

 
 
David Sassoli  

David Sassoli EP-elnök a csütörtöki csúcstalálkozón emlékeztette a tagállamok vezetőit, hogy a Parlament beleegyezése is szükséges a hosszú távú büdzsé elfogadásához.

Az állam-és kormányfők február 20-i csúcstalálkozójának célja az volt, hogy megállapodásra jussanak a hosszú távú költségvetésről. Csak ha megszületett a közös álláspont, akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a Tanács és a Parlament között a részletekről. A 2021–2027 közötti költségvetés az első, amiben az Egyesült Királyság már nem szerepel.

Az EP elnöke a találkozón elmondta, hogy a Parlament kész elutasítani egy olyan megállapodást, amely nem biztosít elegendő forrást ahhoz, hogy az EU szembe nézzen a jövő kihívásaival.

„Az EU-nak megfelelő forrásokkal kell rendelkeznie napjaink kihívásainak kezeléséhez” - fogalmazott David Sassoli. Ezek közül az éghajlatváltozást és a kezeléséhez szükséges pénzügyi hátteret emelte ki.

A Parlament elnöke elmondta: „Megfelelő források kellenek a fenntartható gazdasági növekedés és a fejlődés fellendítéséhez, valamint a tagországok, a vállalkozások és az emberek támogatásához. Be kell invesztálnunk a kutatásba is, hogy Európa ne szoruljon az új technológiák importjára”.

David Sassoli kimelete, hogy a nettó befizető és a nettó kedvezményezett országok közötti ellentét megszűntetése mindenki közös érdeke.

A Bizottság 2018 májusában tett javaslatot a büdzsére, az EP pedig 2018 novemberében fogadta el álláspontját. Az uniós vezetőkkel szervezett találkozó után Charles Michel február 14-én nyújtotta be javaslatát, amely a mostani tárgyalások alapját képezi. A Parlament már ezt a javaslatot is élesen kritizálta.