Plenáris összefoglaló: koronavírus, hosszú távú költségvetés, migráció 

 
 

A márciusi első plenáris ülést Brüsszelben tartotta és egy naposra rövidítette a Parlament a koronavírushoz kapcsolódó megelőző intézkedések miatt. Összefoglaltuk a fő eseméyeket.

Plenáris ülés Brüsszelben  

Koronavírus

A plenáris vitán az EP-képviselők szolidaritásra szólítottak fel, és több forrást szánnának a vírus elleni küzdelemben a közös kutatásra. Szerintük a teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket az Unióban kellene gyártani és minden tagállamnak lehetőséget kellene adni a megvásárlásukra.


Uniós költségvetés

A hosszú távú uniós költségvetés fő pontjait vitatják meg a képviselők Charles Michel, a Tanács elnökének részvételével kedden délután. A folyamatban következő lépésként az állam- és kormányfőkből álló Tanácsnak kellene kialakítania álláspontját, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások az intézmények között és végül kialakuljon egy közös álláspont, ez azonban még várat magára. A képviselők a keddi vita során bírálták, hogy a tagállamok nem készek megadni az Európai Unió előtt álló kihívások kezeléséhez szükséges forrásokat.


Görög-török határ

Menedékkérők ezrei léptek be Görögországba Törökország felől az elmúlt időszakban, miután Recep Tayyip Erdoğan elnök megnyitotta a határokat az EU felé. Az EP-képviselők Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztossal és a Tanács horvát elnökségének képviselőjével vitatták meg kedden a menedékkérők helyzetét. A képviselők többsége elutasította a török nyomást, és közös menekültügyi szabályokat kértek. Öszefoglalónkat a vitáról ide kattintva olvashatja el.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők üdvözölték az Európai Bizottság nemek közötti egyenlőség megteremtését célzó stratégiáját, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy konkrét lépésekre van szükség ezen a téren.


Az EP-ben új lépéseket vezettek be a COVID-19 vírus terjedésének megállítása érdekében, és változott a Parlament ülésnaptára is.