Strasbourgban történt: helyreállítási alap, hosszú távú költségvetés, a magyarországi helyzet 

 
 

Kétbillió eurós helyreállítási csomagot kértek az EP-képviselők a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére és megvitatták a magyarországi helyzetet a májusi plenáris ülésen.

Összefoglaló a plenáris ülésről  

Magyarország


Veszély fenyegeti a magyar demokráciát és alapjogokat, vélte a képviselők többsége, akik a magyar polgárok és jogállamiság védelmére kérték a Bizottságot és a Tanácsot egy csütörtöki vitán. Szerintük a határozatlan idejű veszélyhelyzet és a szólásszabadság korlátozása nincs összhangban az európai értékekkel. A részleteket ide kattintva lehet elolvasni.

Covid19 helyreállítási csomag


Az EP az európaiak igényeire szabott és az EU büdzsére építő, robosztus gazdaságélénkítő csomagot kért a 2020 utáni költségvetés újratervezéséről és a helyreállításról szóló állásfoglalásában pénteken. A képviselők szerint az uniós forrást leginkább vissza nem térítendő támogatás formájában kell rendelkezésre bocsátani és felszólították a Bizottságot, hogy tartózkodjon a „pénzügyi bűvészkedéstől" és a félrevezető számadatoktól.

Vészforgatókönyv


Ha nem sikerül időben megállapodni a 2020 utáni időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetésről, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a kedvezményezettek nem jutnak hozzá a forrásokhoz, ezért az EP vészforgatókönyv benyújtására kérte a Bizottságot.

Covi19 nyomkövető alkalmazások


A kontaktkövető mobilapplikációkról szóló csütörtöki vitán a képviselők kiemelték, hogy bármilyen, a világjárvány ellen használt digitális technikának teljes mértékben összhangban kell lennie a szigorú európai adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó szabályokkal.

Kutatások


A koronavírus-járvány elleni védőoltással és a betegség kezelésével kapcsolatos kutatások felgyorsításáról vitáztak a képviselők csütörtökön. Hangsúlyozták, hogy a gyógymódot elérhetővé kell tenni mindenki számára.

Gumiabroncsok címkézése


A gumiabroncsok címkéinek ezentúl energiafelhasználási és tapadási adatokat is tartalmaznia kell. A szabályozás célja, hogy a vásárlók tudatosan döntsenek az üzemanyagot megtakarító, biztonságosabb és kevesebb zajt okozó abroncsok mellett.

Zárszámadás


A Parlament jóváhagyta a Bizottság és a legtöbb uniós intézmény éves zárszámadását, de összeférhetetlenség esetén határozottabb felllépést vár. Az Európai Gazdasági és Szociális Tanács és a Tanács mentesítését őszre halasztották.