Covid19: Tíz dolog, amit az EU tesz a gazdaság talpra állításáért 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Összefoglaltuk mit tesz az EU, hogy talpra állítsa a gazdaságot és Európa kilábaljon a koronavírus-járvány okozta válságból.

©Adobe Stock/siraanamwong  

Ide kattintva megtalálja idővonalunkat, amelyen összefoglaltuk a Covid19-járvánnyal kapcsolatos uniós intézkedéseket.

1. A gazdaság fellendítése

A koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére az Európai Bizottság egy 750 milliárd eurós helyreállítási csomagra tett javaslatot és felülvizsgálta az EU következő hosszú távú költségvetését is a válság tükrében. A Bizottság a NextGenerationEU helyreállítási eszköz keretében venne fel hitelt a nemzetközi pénzügypiacokon.

Az EP támogatta a helyreállítási tervet, de hangsúlyozta, hogy az európai zöld megállapodást kell a középpontjába állítani, és csak olyan tervet lehet jóváhagyni, amely nem ró plusz terhet a következő generációkra.

Az állam- és kormányfők július közepén jutottak megállapodásra a hosszú távú uniós költségvetésről. Az EP-képviselők szerint ugyan a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjából kedvező a megállapodás, de a hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan. Szerintük a digitális menetrend és egyéb uniós prioritások sorsa kérdésessé vált, az EP jóváhagyásához javítani kell a megállapodáson.

2. Támogatás az egészségügynek


A Parlament számos alkalommal hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a tagállamok egészségügyi rendszereinek megerősítése, hogy az EU felkészüljön a szektort érintő jövőbeni válságokra. A mostani tanulságokra épít az Unió új, „az EU az egészségügyért" („EU4Health”) elnevezésű programja, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány miatt felszínre került hiányosságokat. A program a NextGenerationEU és az EU helyreállítási tervének része. Az EP szerint szükség van egy különálló egészségügyi program kidolgozására is.

3. A kis- és közép-vállalkozások védelme


Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból, amely kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Alap számára. Ez a forrás lehetővé teszi olyan különleges kezességvállalás kibocsátását, amellyel a bankokat és más hitelezőket arra ösztönözhet, hogy legalább 100 ezer, a koronavírus-járvány által sújtott európai kkv és kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalat számára likviditást biztosítsanak.

4. A munkanélküliség csökkentése


A Bizottság javaslatot tett a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására, hogy segítse a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat fennmaradásukban. Az EU kiemelt figyelmet fordít a fiataloknak nyújtandó segítségre.

5. A turizmus és a kulturális ágazat támogatása


Az idegenforgalom egyike a Covid19-járvány által leginkább sújtott ágazatoknak. Európa nagyon népszerű úticél világviszonylatban, és a helyzet különösen nehéz azokban az országokban, amelyek nagyban támaszkodnak az idegenforgalomra. Az EU számos módon segíti a vállalkozásokat, a dolgozókat és az utasokat a válság átvészelésében.

Az EP-képviselők még májusban új szabályokat szavaztak meg, hogy kisebb nyomás helyeződjön a légitársaságokra, és a közlekedési ágazatban dolgozó vállalatokra, munkavállalókra.

A koronavírus-járvány kulturális intézmények bezárásához, események törléséhez vezetett Európa-szerte. A kulturális ágazatban dolgozók megsegítéséért az EP célzott támogatást kér a szektornak.

6. A bankrendszerre vonatkozó szabályok módosítása


A 2008-as gazdasági válságot követően az EU új szabályokat fogadott el, hogy elkerülje a hasonló válsághelyzeteket. Most azonban a bankoknak rugalmasságra volt szükségük, hogy továbbra is tudjanak kölcsönöket biztosítani a háztartások és vállalkozások számára. Az uniós intézkedések emellett segítik a járvány okozta kiesések hitelezését és fedezését.

7. A mezőgazdaság és a halászat támogatása


A zökkenőmentes élelmiszerellátás érdekében az EU gyors segélyt folyósított a gazdáknak és a halászoknak. A Parlament még áprilisban pénzügyi támogatást hagyott jóvá a válságban leginkább érintett halászoknak és a szektor más dolgozóinak, és támogatta a borászati, vagy gyümölcs, illetve zöldségtermelői ágazatban dolgozókat.

8. Segítségnyújtás a tagállamoknak


Körülbelül 37 milliárd euró értékű koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés segíti a tagállamokat a Covid19-válság kezelésének finanszírozásában.

9. Rugalmasabb szabályok az állami támogatásokra


A Bizottság új szabályokat javasolt, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok a Covid19-járvánnyal összefüggésben további támogatást nyújtsanak a gazdaságnak. Az ideiglenes keret akár 800 ezer euró támogatást nyújt vállalkozásonként, illetve kedvező, vagy garantált kölcsönöket és segítséget nyújt az export üzletág számára.

10. Stratégiai szempontból fontos iparágak védelme


Az állami támogatást kapó külföldi vállalatok komoly kihívást jelentenek az európai versenytársaiknak, sőt akár megpróbálhatják megszerezni azokat, kihasználva a Covid19 okozta pénzügyi nehézségeiket. Számos képviselő kérte, hogy az EU szigorítsa a közvetlen külföldi befektetések átvilágítására vonatkozó szabályokat. A Bizottság iránymutatást adott ki a kritikus európai eszközök és technológiák védelmére a jelenlegi válsággal összefüggésben.