Ezen a héten az EP-ben: digitális szolgáltatások, biztosjelöltek meghallgatása, Szaharov-díj 

 
 

A biztosjelöltek alkalmasságát vizsgálják, ajánlásokat fogalmaznak meg a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomaghoz és bemutatják a Szaharov-díj jelöltjeit a képviselők a héten.

A szakbizottságok üléseznek a héten az EP-ben  

A gazdasági és monetáris ügyekért felelős szakbizottság október 2-án 9 órától tartja Mairead McGuinness (Írország) meghallgatását az uniós biztosi posztra. Mairead McGuinness a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió portfólióért lenne felelős. Aznap 13 órakor kezdődik Valdis Dombrovskis (Lettország), a Bizottság jelenlegi ügyvezető-alelnökének meghallgatása, aki a tervek szerint a kereskedelmi portfóliót venné át.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag kapcsán megfogalmazott állásfoglalásairól szavaz hétfőn a belső piaci szakbizottság és a jogi szakbizottság.

A mesterséges intelligencia szabályozásához kapcsolódó javaslatokról szavaz a jogi szakbizottság csütörtökön. Az EP-képviselők a technológia etikai, szellemi tulajdonra vonatkozó és felelősségi kérdéseire is kitérnek.

Frans Timmermans, a Bizottság egyik alelnöke vesz részt a környezetvédelmi szakbizottság ülésén hétfőn, hogy az EU 2030-ra kitűzött klímacéljairól vittázzon a képviselőkkel. Téma lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke hétfőn találkozik a gazdasági és monetáris ügyekért felelős szakbizottság képviselőivel.

Hétfőn jelentik be hivatalosan az EP gondolatszabadságért járó díja, a Szaharov-díj idei jelöltjeit a külügyi és fejlesztési szakbizottság, valamint az emberi jogi albizottság együttes ülésén.