Plenáris összefoglaló: jogállamiság, változások a Bizottságban, költségvetés, klímarendelet 

 
 

Az EP-képviselők vitáztak a jogállamisági kérdésekről, jóváhagyták a változásokat a Bizottságban, és ambiciózus célokat kértek a klímaváltozás elleni harcban az októberi első plenárison.

Az EP-képviselők egy keddi vitán kifejtették, hogy egyes országokban folyamatosan megsértik a jogállamiságot és elterjedt a korrupció, ezért az Unió tartozik azzal a polgárainak, hogy hatékonyan megvédi az adófizetők által finanszírozott költségvetést. Csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban az európai értékek valódi védelméhez kötelező erejű mechanizmust kértek. A képviselők emellett sajnálatukat fejezték ki a bolgár demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok „jelentős romlása" miatt.

A jogállamiságról és az uniós intézkedésekről szóló összefoglaló cikkünket ide kattintva olvashatja el.


A képviselők jóváhagyták a biztosi testület személyi változásait szerdán. Az ír Mairead McGuinness, uniós biztosként a pénzügyi szolgáltatások, a pénzügyi stabilitás és a tőkepiaci unió területéért lesz felelős, míg a lett Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a kereskedelmi biztosi posztot fogja átvenni.


A Parlament szerint ahhoz, hogy 2050-re a tagállamok klímasemlegessé váljanak, nagyratörő csökkentési célok kellenek. A képviselők 60%-ra növelnék a 2030-as kibocsátáscsökkentési célt (a Bizottság legalább 55%-ot javasolt).


Az előző és a következő, október 15–16-i uniós csúcstalálkozó témáiról, például a brexitről és a helyreállítási csomagról vitáztak a képviselők Charles Michel tanácsi elnökkel kedden. A képviselők sürgették a tagállamokat, hogy mielőbb tegyenek lépéseket a fiatalok foglalkoztatásáért, amit nagymértékben nehezít a Covid19-járvány okozta válság.


Új uniós szintű szabályokat hagyott jóvá a Parlament hétfőn a közösségi finanszírozásra, azaz crowdfundingra vonatkozóan, amelyek elősegítik, hogy a start-upok és induló vállalkozások pénzügyi támogatása ne álljon meg a határokon.