LUX-díj: három film verseng a döntőben, a nézők is szavazhatnak 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A 2021-es LUX díj három jelöltje a Még egy kört mindenkinek, a Corpus Christi és a Colectiv.

Berlinben hirdették ki a döntős filmeket

Komoly átalakításon ment keresztül idén a LUX- a legjobb európai filmnek járó közönségdíj, az Európai Parlament filmes díja. Ezentúl közvetlenül a közönség bevonásával választják ki a képviselők nyertes alkotást, a European Film Academy-vel kötött új együttműködésnek köszönhetően pedig jóval több európaihoz eljutnak majd a filmek.


Az Európai Filmdíj december 12-én Berlinben megrendezett virtuális díjátadóján jelentették be a három döntős alkotást:


Még egy kört mindenkinek - A Thomas Vinterberg rendezésében készült dán-svéd-holland koprodukció középiskolai tanárok egy csoportjáról szól, akik úgy döntenek, hogy a Finn Skårderud norvég pszichológus által ihletett elméletet követve, miszerint az emberek 0,05 % véralkohol-deficittel születnek, egy kísérletbe fognak.
A film nemzetközi filmek kategóriájában felkerült a 2021-es Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára.


Corpus Christi - A Jan Komasa rendezte lengyel-francia koprodukció egy javítóintézetben élő húszéves fiatalember története, akiben vallási elhivatottság alakul ki. Büntetett előélete miatt nem lehet belőle pap. Egy véletlen során mégis átvesz egy falusi parókiát és neki köszönhetően a helyi közösség új szemszögből tekint az életre és a vallásra.
A film nemzetközi filmek kategóriájában tavaly felkerült a 2020-as Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára.


Colectiv - A román-luxemburgi együttműködésben megvalósult film, melynek rendezője Alexander Nanau, orvosok, kormányzati tisztviselők, és mindenekelőtt oknyomozó újságírók közös erőfeszítését ábrázolja, ahogy a korrupcióval szembeszállva feltárnak egy kiterjedt egészségügyi csalást a Colectiv nevű bukaresti szórakozóhelyen történt tragikus tűzeset nyomán.
A film nemzetközi filmek kategóriájában felkerült a 2021-es Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára.


Mindhárom jelölt filmet feliratozzák az EU 24 hivatalos nyelvén.

Menetrend: LUX-díj 2020-2021 
  • 2020 decembere és 2021 áprilisa között: Európa-szerte megnézhetők a jelölt filmek a közönség számára vetítéseken, vagy online 
  • 2021. május 23-ig a közönség és az EP-képviselők szavaznak a nyertes alkotásra (50-50%) a www.luxaward.eu oldalon 
  • 2021. június 9.: a győztes kihirdetése és díjkiosztó ünnepség az EP-ben 

További információ a folyamatról infografikánkon ide kattintva.


A LUX-díj

A LUX-díj az Európai Parlament és a European Film Academy közös díja, amely az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben valósul meg.

Olyan filmek kapják a díjat, amelyek fontos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkoznak. Célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat,