A belarusz demokratikus ellenzék átvette a 2020-as Szaharov-díjat az EP-ben 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Szvjatlana Cihanouszkaja és Veranika Csapkala vette át a belarusz demokratikus ellenzék nevében a Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját december 16-án.

Díjátadó az EP-ben


A Szaharov-díj a gondolatszabadságért az emberi jogok védelmében tett erőfeszítésekért adható legmagasabb uniós szintű elismerés. Az idei kitüntetett a belarusz demokratikus ellenzék, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel, és amely bátor nők és a politikai és civil szféra szereplőinek kezdeményezése.

Az ő nevükben vette át a díjat Szvjatlana Cihanouszkaja és Veranika Csapkala. David Sassoli, a Parlament elnöke az átadón elmondta: „Az egész világ tisztában van vele, hogy mi történik az önök hazájában. Látjuk a bátorságukat. Látjuk a nők bátorságát. Látjuk a szenvedésüket. Látjuk a kimondhatatlan bántalmazásokat. Látjuk az erőszakot. Mindenki számára példa a törekvésük és elszántságuk, hogy egy demokratikus országban élhessenek”.

„Szeretnék tisztelegni a díjazottak, és a bátorságuk előtt” - tette hozzá Sassoli.

Szvjatlana Cihanouszkaja elmondta: „Minden egyes belaruszi, aki részt vesz az erőszak és a törvénytelenségek ellen szervezett békés tüntetéseken... egy hős. Mindegyikünk a bátorság, az együttérzés és a méltóság egy példája”.

„A belarusziak az augusztus 9-i választások óta minden héten az utcára vonultak. A jövőjükért tüntetnek, és azoknak a jövőjéért, akik nem lehetnek ott. A belarusziak, az európaiak, az önök és a mi szabadságunkért és méltóságunkért állnak ki. Egy szabad Belarusz nélkül Európa sem teljesen szabad. (...) Csak egy kívánságom van az idei évre: minden belaruszi, aki börtönben van, vagy akinek száműzetésben kell élnie, térhessen haza”.

A díjazottak


A Szaharov-díj idei kitüntetettje a belarusz demokratikus ellenzék, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel. A tanácsot Szvjatlana Cihanouszkaja az ellenzék vezetője; Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő; Maria Kalesnyikava zenész és politikai aktivista; Volha Kavalkova és Veranika Csapkala politikai aktivisták; valamint a politikai és civil szféra képviselői, blogger és politikai bebörtönzött Siarhej Csikhanuszki; Ales Bialiatszki a belarusz emberi jogi szervezet, a Viasna alapítója; Siarhej Djleuszki; Stszjapan Putszila a NEXTA alapítója; Mikola Statkevics politikai bebörtönzött és a 2010-es választások ellenzéki jelöltje hozta létre.

A Szaharov-díj idei döntősei a belarusz demokratikus ellenzék mellett Moszul érseke, valamint Berta Cáceres és hondurasi környezetvédelmi aktivisták voltak, történetüket ide kattintva olvashatja el.

A Szaharov-díj


Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a Szaharov-díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom jár.

Tavaly Ilham Tohti kapta a díjat.

Háttér


Belaruszban a vitatott kimenetelű augusztus 9-i elnökválasztás politikai válságot okozott, amelyet Aljakszandr Lukasenka elnök elleni népfelkelés követett.

Az EP-képviselők szeptemberben fogadtak el állásfoglalást a belarusz helyzet kapcsán, amelyben elítélték a belarusz hatóságokat a békés tüntetések erőszakos elnyomása miatt.

Az EP tényfeltáró delegációt tervez küldeni Belaruszba december 18–21 között. A delegáció célja, hogy megvizsgálja, hogyan tudja hatékonyan támogatni a demokratikus ellenzék törekvéseit a jövőben.


A belarusz demokratikus ellenzék képviselői átveszik a Szaharov-díjat az EP-ben