Plenáris összefoglaló: uniós költségvetés, Szaharov-díj, ivóvíz 

 
 

A képviselők jóváhagyták a 2021–2027 közötti uniós költségvetést és az új ivóvízminőségi irányelvet. A belarusz demokratikus ellenzék átvette a Szaharov-díjat. Összefoglaló a plenárisról.

EU-s költségvetés

A Parlament jóváhagyta a 2021-2027 közötti uniós költségvetést szerdán. A képviselők jelentős többletforrást harcoltak ki az Unió legfontosabb programjai - az egészségügyi, a kutatást támogató Horizon, és a diákok Erasmus+ programja - számára.

A képviselők megszavaztak számos ehhez kapcsolódó jogszabályt, például egy kötelező érvényű mentrendet az Unió saját bevételi forrásainak bevezetésére.

A Parlament pénteken jóváhagyta a jövő évi uniós költségvetést is.


Jogállamisági feltételek


A Parlament december 16-án megszavazta a megállapodást a Tanáccsal, ezzel az EU történetében először bevezetve egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi az uniós kifizetések felfüggesztését a jogállamiságot megsértő tagállamok esetében. A jogállamisági feltételrendszernek január elsejétől, késedelem nélkül életbe kell lépnie - mondták a képviselők állásfoglalásukban.


REACT-EU


A Parlament szerdán elfogadta a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagot, amely 47,5 milliárd euróval segíti az Európai Unió régióit a járványügyi válság közvetlen hatásainak ellensúlyozásában.


Szaharov-díj


Szvjatlana Cihanouszkaja és Veranika Csapkala vette át a belarusz demokratikus ellenzék nevében a Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját szerdán. Történetüket ide kattintva olvashatja el.


Ivóvíz


Az új ivóvízminőségi irányelvet is elfogadták a képviselők, amelytől azt várják, hogy még a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok is jó minőségű csapvízhez jutnak majd.

Brexit


Egy pénteki vitán az EP az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról szóló megállapodás mellett állt ki, de üdvözölte a felkészülést a megállapodás nélküli brit távozásra. Számos képviselő üdvözölte a csütörtökön véglegesített megállapodást többek között egymás állampolgárainak jogairól az Unióban és az Egyesült Királyságban, és az ír szigeten megőrzött békéről.


Menedékügy


Az EP bírálja, hogy az érvényben lévő menedékügyi jogszabályok sem a tagállamok közti méltányos felelősségmegosztást, sem a menedékügyi eljáráshoz való gyors hozzáférést nem biztosítják.