Plenáris összefoglaló: helyreállítás, vakcinák, körkörös gazdaság 

 
 

A képviselők jóváhagyták az eszközt, ami segíti a Covid19 utáni helyreállítást, megvitatták az oltóanyagok helyzetét és szigorúbb újrafeldolgozási szabályokat szorgalmaztak.

Helyreállítás a Covid19 után


Kedden jóváhagyták az EP-képviselők a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, amelynek célja, hogy segítse az uniós országokat a koronaválságból való kilábalásban.

Oltóanyagok


Az EU-nak intézkedéseket kell tennie az oltóanyagok gyártásának fellendítése érdekében - hangzott el a képviselők szerdai vitáján.

A Covid19 hatása a fiatalokra és a sportra


A szerdán elfogadott jelentésben a képviselők felszólították a Bizottságot és az uniós országokat, hogy tegyenek többet azért, hogy megelőzzék a világjárvány fiatalokra és a sportágazatra gyakorolt hatásait.

Segítség a légiközlekedési ágazat számára


A járvány idején a közlekedési ágazat megsegítése céljából a képviselők szerdán megállapodtak, hogy átalakítják a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat az üres járatok elkerülése érdekében és meghosszabbítják egyes iratok érvényességét az ágazatban.

Körkörös gazdaság - cselekvési terv


Átfogó szakpolitikai ajánlásokat fogadott el az EP kedden arról, miképpen érhető el, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körforgásos gazdaság működjön az EU-ban. A Parlament február 9-én elfogadott állásfoglalásában szigorúbb újrafeldolgozási szabályokra és 2030-ra kötelezően teljesítendő célértékek megállapítására szólított az alapanyag-felhasználás és a fogyasztás tekintetében. A jelentés a Bizottság körkörös gazdaságra vonatkozó, 2050-ig megvalósítandó cselekvési tervére válaszol.

Az egyenlőtlenségek csökkentése


A képviselők az egyenlőtlenségek és a dolgozói szegénység elleni fellépésként kedden minimálbért, a platform-munkavállalóknak biztosított azonos jogokat és jobb munka-szabadidő arányt szorgalmazták.

Emberkereskedelem


Az EU fokozza az emberkereskedelem elleni küzdelmet, erősítse az áldozatok védelmét és szüntesse meg az emberkereskedők büntetlenségét - olvasható a képviselők által kedden elfogadott jelentésben.

Vita a közösségi média és a demokrácia kapcsolatáról


Szerdán a képviselők felszólították az EU-t, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának figyelembe vételével szabályozza a közösségi médiát, hogy korlátozza az ott megjelenő a káros tartalmakat.

Oroszország


Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének moszkvai látogatását kritizálták kedden az EP-képviselők, akik a Tanácsot is bírálták, amiért továbbra sem válaszol megfelelő módon az agresszív orosz politikára.

Mianmar


A mianmari demokrácia helyreállítására szólítottak csütörtökön az EP-képviselők, valamint a vasárnapi katonai puccs nyomán illegálisan letartóztatottak feltétel nélküli szabadon bocsátását követelték.

Abortusztilalom Lengyelországban


Az EP-képviselők a keddi vitában elítélték a lengyel Alkotmánybíróság ítéletének hatálybalépését követő abortusz-jogok visszavonását az országban.