InvestEU: 26 milliárd eurós program a beruházások ösztönzésére 

 
 

Az EUInvesttel kockázatosabbnak ítélt projektek is támogatáshoz juthatnak, a 26 milliárd eurós program 372 milliárd eurónyi beruházást hozhat létre az EU-ban, hozzájárulva a fellendüléshez.

Az InvestEU 2021–2027 közötti programjáról a képviselők március 8-11 közötti plenáris ülésen vitáznak és szavaznak majd. A program az Európai Stratégiai Beruházási Alapot követi, amelyet a Juncker-terv részeként 2015-ben alapítottak, hogy Európában mozgósítsák az állami és a magánberuházásokat. Az új program olyan pénzügyi eszközöket egyesít, amelyek célja a gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú beruházások támogatása.

Alap a befektetési siker


Amikor 2014-ben Jean-Claude Junckert megválasztották az Európai Bizottság elnökévé, bejelentette, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi- és gazdasági válság leküzdéséhez szükséges beruházás-hiányt szeretné megszüntetni.

Az alapötlet az volt, hogy Európai Stratégiai Beruházási Alap az EU költségvetéséből származó korlátozott forrásokat felhasználva garanciákat nyújtson az Európai Beruházási Banknak, hogy az a szokásosnál kockázatosabb projekteket is vállaljon, és így más befektetőket is részvételre ösztönözzön.

A terv meghaladta azt a célkitűzést, hogy 2020 végéig 500 milliárd eurónyi állami- és magánberuházást mozgósítson a projektek számára az EU-ban, azonban a Covid19 válság, valamint az EU zöld gazdaság és a digitális jövő hosszú távú céljai új kihívásokat jelentenek.

Így működik majd az InvestEU


Az új program mintegy 26,2 milliárd eurónyi uniós garanciát jelent, ami lehetővé teszi a befektetési partnerek számára, hogy nagyobb kockázatokat vállaljanak és támogassák azokat a projekteket is, amikről egyébként lemondanának. A fő befektetési partner továbbra is az Európai Beruházási Bank, de a tagállamok nemzeti bankjai és a nemzetközi pénzügyi intézmények is közvetlen hozzáférést kapnak az uniós garanciához.

Az új befektetőket vonzó projektek támogatásával az InvestEU program több mint 372 milliárd eurónyi beruházást hozhat létre az EU-ban, hozzájárulva a fellendüléshez és az EU hosszú távú prioritásainak megvalósításához.

Központban a fenntarthatóság és innováció

Az uniós garanciát négy részre osztják fel:

  • Fenntartható infrastruktúra: 9,9 milliárd euró

  • Kutatás, innováció és digitalizáció: 6,6 milliárd euró

  • KKV-k: 6,9 milliárd euró

  • Társadalmi beruházások és készségek: 2,8 milliárd euró


Az InvestEU keretein belül létrejövő beruházások legalább 30%-ának meg kell felelnie az uniós klímacéloknak. A támogatott területek mindegyike tartalmaz majd olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak a karbonsemlegességre való átálláshoz az EU-ban. Az uniós támogatásban részesülő projekteket át is vizsgálják, hogy megállapítsák, nem okoznak-e jelentős kárt a környezetben.

Az InvestEU programban fontos az innováció és a kisvállalkozások támogatása is. Arról, hogy a program elődje miképpen támogatta a német BioNTech biotechnológiai céget, amely az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriással együtt fejlesztette ki az első, az EU által jóváhagyott Covid-19 vakcinát videónkon tájékozódhat.

A Tanáccsal folytatott tárgyalások során a költségvetési, valamint a gazdasági szakbizottsági képviselők biztosították, hogy a tőketámogatás a Covid19 válság sújtotta kis- és középvállalkozásokhoz kerüljön.