Sassoli a minszki kényszerleszállásról: erős, azonnali, egységes válasz kell 

 
 

David Sassoli határozott EU-s válaszra szólított a Ryanair járatának minszki kényszerleszállása ügyében és a Fehéroroszország által fogvatartottak azonnali szabadon bocsátását hangsúlyozta.

Az EU vezetői a héten eszmecserét folytatnak a Covid19 elleni küzdelemről és az éghajlatváltozásról is  

„Kétségtelenül nemzetközi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, egy szuverén állam veszélyeztette-e a légi közlekedést és az utasok biztonságát, és hogy megsértették-e a chicagói egyezményt” - mondta David Sassoli, az EP elnöke az Európai Tanács május 24-i ülésének kezdetén.

„Válaszunknak erősnek, azonnalinak és egységesnek kell lennie. Az Európai Uniónak habozás nélkül kell cselekednie és meg kell büntetnie a felelősöket. Ma este nagy felelősségük van annak bizonyításában, hogy az Unió nem papír tigris” - mondta az EU állam- és kormányfőinek tartott beszédében.

Ami az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket illeti, Sassoli arra figyelmeztetett: a Parlamenttől nem várható el, hogy egyszerűen “lepecsételje” el az Európai Tanács következtetéseit: „Ami minket illeti, a Parlament azon dolgozik, hogy nyár előtt ambiciózus klímaváltozás elleni és energiacsomagot hozzon létre, mely ambiciózusabb célokat tartalmaz a megújuló energia és az energiahatékonyság terén”.

Az elnök méltatta a közelmúltban kötött megállapodást az EU-s Covid19-igazolványról, amely megkönnyíti az emberek biztonságos közlekedését Európában. „Az igazolvány nem lehet a szabad mozgás feltétele. Egyértelműen jeleztük azt is, hogy senkit nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesíteni az egészségi állapota vagy az egészségügyi döntései miatt. Azt akarjuk, hogy csak a valóban szükséges adatok kerüljenek az igazolványba”.

Bár az oltási kampány az EU-ban gyorsan halad, Sassoli hangsúlyozta, hogy az oltóanyagok exportálásával és a vakcinák biztosításával az EU határain túl is segíteni kell az alacsony és közepes jövedelmű országokat. Támogatta a licencek kötelező megosztását is, hogy ezzel is segítse a gyártást ezekben az országokban.

A bevándorlás kapcsán elmondta: az EU-nak jogi és erkölcsi kötelessége az életmentés, és hozzátette, hogy az embereknek biztonságosan kellene megérkezniük az EU-ba, anélkül, hogy az életüket kockáztatnák. Valódi európai bevándorló-befogadási politika létrehozására szólított és utalt a Parlament múlt héten elfogadott, ide kapcsolódó állásfoglalására.