Uniós kék kártya: új szabályok a magasan képzett munkavállalók segítéséért 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Összefoglaltuk, hogyan növelné az EU az uniós kék kártya vonzerejét a magasan képzett munkavállalók számára.

A képviselők elfogadták az EU-s kék kártya rendszer reformját, hogy ezzel is megkönnyítsék a magasan képzett, harmadik országbeli polgárok európai foglalkoztatását.

2021 májusában a Parlament és a Tanács tárgyalópartnerei megállapodtak a 2009-es kék kártya rendszer felülvizsgálatában, hogy egyszerűbbé tegyék a tagállamok munkáltatóinak a harmadik országok polgárainak foglalkoztatását. A Bizottság 2016-os javaslata az utóbbi évek egyetlen, uniós szintű jogszabályváltozása a legális munkaerőbevándorlás területén.

A belépési és tartózkodási feltételekről szóló felülvizsgált program rugalmasabb feltételeket biztosít, ide értve a minimálbérek alsó küszöbét, amelyet a kérelmezőknek meg kell keresniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a kék kártyára. Emellett kiterjeszti a kedvezményezettek jogait az EU-n belüli egyszerűbb mobilitás és a gyorsabb családegyesítési eljárások révén.

Az EU munkaképes korú lakosságának száma a 2016-os 333 millióról 2070-ig várhatóan 292 millióra csökken, ez pedig jelentősen befolyásolja majd az uniós munkaerőpiacot. A Parlament a szeptemberi plenáris ülésen elfogadta a kék kártya rendszerének reformját, amely a magasan képzett, nem uniós munkavállalóknak könnyebbé teheti az uniós tagországokban való letelepedést és munkavállalást.

Az EU válasza a migrációs kihívásra

A kék kártya rendszerének frissítése lehetővé teszi a pályázóknak, hogy a jelenlegi 12 helyett 6 hónapos érvényes munkaszerződést is bemutathassanak. Annak érdekében, hogy ez több ember számára is elérhető legyen, a kék kártya illetményküszöbét az éves, átlagos bruttó kereset 1 és 1,6 szorosára csökkentik.

A kék kártya tulajdonosok könnyebben költözhetnek egyik EU-s tagállamból a másikba egy évvel azután, hogy abban az országban dolgoztak, ahol először telepedtek le és családjuk is elkísérheti őket.

Mindemellett a frissített jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy a jelenleg az Unióban tartózkodó menekültek és menedékkérők ne csak abban a tagállamban kérhessenek kék kártyát, ahol védelmet kaptak - ellentétben azzal, ahogy az a korábbi jogszabályban szerepelt.

A Parlament szeretné, hogy belépési kritériumok lazítása és a kék kártya tulajdonosok és családjaik jogainak erősítése növeli az EU-s kék kártya vonzerejét.

A tagállamok ugyanakkor elutasíthatják azokat a jelentkezéseket, amelyek esetében esetén fennáll a közbiztonság veszélyeztetése. A kártya kiadása előtt a tagállamoknak arra is lehetősége lenne, hogy figyelembe vegyék a helyi munkaerőpiac viszonyait, például a magas munkanélküliséget.

A kék kártya azoknak a magasan képzett munkavállalóknak ad lehetősége letelepedni és munkát vállalni az EU-ban, akik nem uniós állampolgárok. A kék kártyával ezt bármelyik uniós tagállamban megtehetik, kivéve Dániát, Írországot.

További cikkeink a migrációról az EU-ban