Sanna Marin: Az EU-nak stratégiai autonómiára van szüksége 

 
 

Szeptember 13-án a Parlamentben Sanna Marin finn miniszterelnök sürgette Európát, hogy katonailag támogassa Ukrajnát, és megújuló energiaforrásokkal erősítse az EU energiafüggetlenségét.

„Ez Európa” vita Sanna Marin finn miniszterelnökkel  

A miniszterelnök Strasbourgban, az „Ez Európa” vitasorozat keretében beszélt arról, hogy az ukránok bátorságukról és kitartásukról tettek tanúbizonyságot, és meg kell nyerniük a háborút – más lehetőség nincs. Európának ezért továbbra is segítséget kell nyújtania Ukrajnának, és készen kell állnia, hogy még szigorúbb szankciókat és vízumkorlátozásokat fogadjon el Oroszországgal szemben.

Marin szerint Oroszország rövidlátó fellépései már eddig is a nyugati szövetség erősödéséhez vezettek, nem utolsósorban ahhoz, hogy Finnország és Svédország benyújtotta NATO-csatlakozási kérelmét.

Az energiapiacok instabil helyzetével kapcsolatban Marin rövid távú intézkedéseket sürgetett a villamos energia árának csökkentése, illetve a piaci zavarok és problémák kezelése érdekében. Közép- és hosszú távon pedig az energiaválságnak szerinte csakis a megújuló és szén-dioxid-mentes energiába, valamint az új szállítási hálózatokba és tárolólétesítményekbe való beruházások vethetnek véget. Marin kifejtette, hogy a zöld átállásba való beruházás szintén növeli autonómiánkat, ezért előre kell lépnünk az „Irány az 55%!” intézkedéscsomaggal, mégpedig úgy, hogy ne csökkentsük az ambíció szintjét.

Az EU bizonyította, hogy képes több különféle válságot is kezelni – mondta Marin. Ezek a válságok ugyanakkor rámutattak sebezhetőségünkre is, és az EU-nak most meg kell erősítenie stratégiai autonómiáját az energia, a védelmi felszerelések előállítása, az élelmiszer-önrendelkezés és a technológia terén.

Mivel az EU-nak válságokra és kihívásokra kell reagálnia, elegendő költségvetésre van szüksége. Az uniós költségvetési szabályok lazítása azonban Marin szerint nem a legjobb módja az Unió megreformálásának. Kérte azt is, hogy az EU erősítse tovább a szabályokon alapuló gazdasági rendet, hogy nagyobb figyelmet fordíthasson a szociális kérdésekre, a foglalkoztatásra és a környezetvédelemre.

A miniszterelnök szerint a jelenlegi válság nem az első és nem is az utolsó válság Európa történetében, ezért felszólította az EU-t, hogy álljon ellen az orosz zsarolásnak az energia terén, maradjon egységes és ragaszkodjon értékeihez: a jogállamisághoz, a demokráciához és az emberi jogokhoz.

A képviselők reakciói


Az Európai Parlament képviselői üdvözölték, hogy Finnország a NATO tagja kíván lenni, és érdeklődtek arról, milyen elképzelései vannak Finnországnak az európai energiapiacok és -hálózatok fejlesztését illetően. Szorgalmazták Európa egységes fellépését annak érdekében, hogy továbbra is ellenállhasson az energiával való zsarolásnak, és kérték az energiapiacok megreformálását.

Egyes felszólalók hangsúlyozták az élelmezésbiztonság fontosságát Putyin taktikáinak kezelése során. A képviselők kitértek arra is, hogy milyen előnyökkel jár az európai közös piac az uniós tagországok számára, és sajnálatukat fejezték ki azért, hogy a női vezetők, mint például Marin, még mindig nehézségeket tapasztalnak.