70 éves az Európai Parlament 

 
 

A Parlament az 1952-es első közgyűléstől kezdődő európai demokrácia 70 éves fennállását ünnepli, mely most, a kihívásokkal teli időkben erősebb, mint valaha.

Hetven évvel ezelőtt, Strasbourgban került sor az Európai Szén- és Acélközösség első közgyűlésére, amely a ma ismert Európai Parlament elődje volt.

Az évtizedek során a hat európai ország a demokráciát, az alapvető jogokat, a gazdasági stabilitást és a növekedést segítő, 27 tagállamból álló Unióvá nőtte ki magát. A Parlamentnek kulcsszerepe volt az EU fejlődésében, míg 1952-ben 78 nemzeti képviselője volt, addig ma 705 közvetlenül választott képviselő a tagja.

„70 év alatt a közgyűlés egyre erősödött, korlátozott jogkörrel rendelkező konzultatív testületből valódi intézménnyé nőtte ki magát, amely otthont ad az európai demokráciának és az európai közvélemény kifejezésének” – mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a szeptemberi plenáris ülésen.

A világ egyetlen közvetlenül megválasztott, többnyelvű, többpárti, transznacionális parlamentjeként az Európai Parlament a politikai viták és döntéshozatal erőteljes fóruma, uniós polgárok millióit érintő jogalkotási és költségvetési hatáskörrel.

Az elnök szerint az Ukrajnában zajló háború idején, amely elpusztítja, megöli és aláássa azoknak az embereknek a politikai akaratát, akiket ismerünk, ma minden korábbinál fontosabb a polgárok demokratikus hangja és azon demokratikus európai értékek védelme, amelyeket a Parlament képvisel.

November 22-én, kedden a Parlament egy különleges esemény keretein belül ünnepli az elmúlt 70 év történelmi és jogalkotási eredményeit.