Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj: íme a 2023-as nyertesek 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Egy menekülteknek szánt belga nyelvű alkalmazás nyerte a 2023-as Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat.

A nemzeti és európai zsűrik évente választanak egy-egy projektet minden tagállamból. A május 12-i aacheni díjátadó ünnepségre 26 nemzeti díjazott kapott meghívást, ott hirdették ki a három uniós győztest.

Európai nyertesek


A 7500 eurós első díjat a belga „AILEM” kapta – ez az első olyan nyelvi alkalmazás, amelyet menekültekre és menedékkérőkre szabtak, és velük egyeztetve fejlesztettek ki. Az alkalmazás a nyelvet használja a menekültek és befogadó országuk közötti interkulturális félreértések és szakadékok felszámolására, és hasznos kifejezéseket, nyelvtanulási történeteket és játékokat, valamint más felhasználókkal való kapcsolatteremtési lehetőségeket tartalmaz. A projekt célja, hogy összehozza a különböző háttérrel, tapasztalattal és társadalmi helyzettel rendelkező embereket.


Két projekt osztozik a második helyen: a „Mobil klímamúzeum” Litvániából és az „Európai tudósító” Hollandiából. Mindketten 3750 eurót kapnak.

A „Mobil klímamúzeum” (Mobili Klimato muziejaus paroda) 2022 májusában jött létre azzal a céllal, hogy az embereket egy klímabarát életmódra ösztönözze. A múzeum négy mobil konténerből áll, amelyek négy különböző témát képviselnek. Ezek:

  • A klímatváltozás – okok és hatások
  • Az uniós zöld megállapodás
  • Fenntartható gazdálkodás és egészséges élelmiszerek
  • Gyakorlati tippek a fogyasztás csökkentésére


A 2022-ben alapított „Európai tudósító” több mint 140 fiatal újságírót fog össze szerte Európából azzal a céllal, hogy az európai újságírást segítse. Napi hírlevelet küldenek e-mailben, amely minden nap más régióra fókuszál és a legrelevánsabb európai híreket tartalmazza. Emellett azt is vizsgálják, hogyan alakulnak a különböző európai országok nagyobb problémái.


Nemzeti győztesek


Ismerje meg a 2023-as nemzeti győzteseket!


Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj


Az Európai Parlament és a Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány által közösen odaítélt díjra olyan 16-30 év közötti fiatalok által kezdeményezett projektekkel lehet pályázni, amelyek segítik az európai és nemzetközi megértést. 2008 óta 5000 projekt versengett a díjért.

Bővebben az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjról