Átlátható adózás az EU-ban 
Harc az igazságos adórendszerekért, adóelkerülés ellen 

Gazdaság  Frissítve: 
 
Létrehozva:   

Az EP-képviselők azért dolgoznak, hogy az EU vállaljon vezető szerepet az adóelkerülés, adócsalás és pénzmosás elleni küzdelemben világszerte.

Cikkek 

How the European Parliament is cracking down on tax fraud
       

A hozzáadottérték-adó (héa) jelenlegi uniós szintű szabályozása 1993. óta érvényben van, és már nem felel meg az egyre növekvő cégek és az e-kereskedelem követelményeinek, valamint nem elég hatékony a csalásokkal szemben. A Bizottság dolgozik a szabályozás reformján, amelyet a Parlament is véleményez. Az EP-képviselők a csütörtöki plenáris ülésen fogadták el javaslatukat.

Eurobarometre: tax-fraud ©AP Images/ European Union-EP        

Az adóügyek sokszor szövevényes hálója miatt könnyen gondolhatjuk, hogy ez csupán a pénzügyi szakemberekre és a szaklapokra tartozik, és nem érint minket. Az Eurobarometer legfrissebb felmérése azonban mást mutat. Az európaiak háromnegyede szerint az adócsalás elleni küzdelem kell, hogy legyen a harmadik legfontosabb prioritás az EU számára a terrorizmus elleni harc és a munkanélküliség csökkentése után. A magyarok is hasonlóképp gondolkodnak.

Sajtóközlemény 

A ma délutáni vitában a felszólaló képviselők jelentős része támogatásáról biztosította Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztost az Apple-ügyben tiltott állami támogatás miatt hozott döntés kapcsán. A cég éveken át jóval kevesebb adót fizetett, mint versenytársai.

Sajtóközlemény 

A képviselők szerdán megszavazták a Panama-papírokkal kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítását, amely az offshore cégeket és azok haszonélvezőit kutatja. A bizottság a tagállamok és az Európai Bizottság által a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó Uniós jog állítólagos megsértését is visszás alkalmazását is vizsgálja. A 65 tagú bizottságnak 12 hónapja van arra, hogy jelentést készítsen.

ITW with Markus Ferber        

A tagállamoknak el kell foganiuk, hogy az uniós szabályok szerint illegális, ha adókedvezményekkel próbálják az országba csalogatni a cégeket. Ezeket a szabályokat pedig maguk a tagállamok állították fel - mondta Markus Feber (néppárti, német), a tagállami adómegállapításokat vizsgáló bizottság tagja, miután az Európai Bizottság megbüntette az írországi Apple-t. Az EP-képviselő szerint a Parlament összes frakciója egyöntetűen támogatja Margrethe Vestager uniós biztost ebben az ügyben. Interjú.

Former advisor for the Panama government and Nobel Prize-winning economist Prof. Joseph E. Stiglitz was invited to speak in front of the "Panama papers" inquiry committee set up by the European Parliament. He called for “zero tolerance” against secret tax structures, and for Europe to lead the way in this fight.        

„Hangsúlyozom, hogy a Panama-iratokban lévő információ 80%-a nem Panamában történt eseményekről szól, ami jól mutatja, hogy a probléma globális” - mondta Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász az EP vizsgálóbizottságának meghallgatásán szerdán. Stiglitz, a panamai kormány egykori tanácsadója felszólalásában a titkos adórendszerek elleni „zéró toleranciára” kérte Európát.

Az EP álláspontja 

Panama-iratok 

Videók 

Cikkek 

infographic illustration        

A vállalati adóelkerülés elleni csomag részleteiről a keddi plenáris ülésen vitázik, szerdán pedig szavaz a Parlament. Az EP gazdasági szakbizottsága már elfogadta a Bizottság erre tett javaslatát, van még azonban néhány nyitott kérdés. Összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat, infografikánkon pedig bemutatjuk, hogyan alakul a társasági adó mértéke az EU tagállamaiban.

Sajtóközlemény 

Az EP mai állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság adóelkerülés elleni irányelvre vonatkozó javaslatát. A képviselők jobban korlátoznák a kamatlevonásokat és szigorúbban adóztatnák a külföldi jövedelmeket. Nagyobb átláthatóságot akarnak a vagyonkezelői alapok, alapítványok kapcsán, közös szabályokat a szellemi tulajdonból származó jövedelmek utáni adócsökkentésekre, feketelistát az adóparadicsomokra és szankciókat a nem együttműködőkkel szemben.

Sajtóközlemény 

Az Unió tagállamainak megállapodása a multinacionális cégeknek adott nemzeti adókedvezményekről szóló információk egymás közötti cseréjéről egy „elszalasztott lehetőség" az agresszív adótervezés és tisztességtelen adóverseny elleni fellépésben, vélte a Parlament egy kedden megszavazott véleményében. A képviselők bírálták, hogy az október 6-i megállapodás az „automatikus csere-irányelv" hatókörét és az Európai Bizottság információkhoz való hozzáférését is korlátozza.

Cikkek 

Ferreira Theurer ITW_        

A nagyvállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelik - javasolja a tagállami adómegállapításokat vizsgáló különbizottság állásfoglalásában, amelyet a szerdai plenáris ülésen fogadott el a Parlament. Az EP februárban döntött a különbizottság felállításáról, hogy javaslatokat tegyen, hogyan lehetne igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban. Elisa Ferreira (szocialista, portugál) és Michael Theurer (liberális, német) jelentéstevőket kérdeztük a különbizottság munkájáról.

TAXE vote results_        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Hogyan lehet igazságosabb a társasági adózás rendszere Európában? Szerdán az ezzel kapcsolatos álláspontjáról szavazott az EP. A képviselők szerint a multinacionális cégeknek kötelezően országonként kellene elkészíteniük a nyereségről és az adózásról szóló beszámolóikat, közös konszolidált adóalapot és egységes adózási definíciókat kellene elfogadni, és a felelősségviselést egyértelműsítő, átlátható rendszert kellene kialakítani a jelenleg titkos nemzeti társaságiadó-kedvezmények kezelésére.

Interview with Alain Lamassoure        

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak felderítése érdekében, hogy a tagállami adószabályok előnyhöz juttathattak-e multinacionális cégeket az EU 28 tagállamában. Az EP is foglalkozik az üggyel: különbizottságot hozott létre, amely annak jár utána, hogy részesültek-e cégek előnyös elbánásban. A különbizottság elnökét, Alain Lamassoure néppárti, francia képviselőt kérdeztük a részletekről.

Tax glossary        

A tagállamok adómegállapításait és hasonló jellegű vagy hatású intézkedéseit vizsgáló második különbizottság ajánlásait a júliusi plenáris ülésen szavazták meg az EP-képviselők. Összeállításunkban elmagyarázzuk az adószabályozás olyan kulcsfogalmait, mint az adócsalás és az adóelkerülés, vagy éppen a nyereségátcsoportosítás.

Videók 

Cikkek 

Motion of censure against the Commission rejected by a large majority        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az Európai Parlament csütörtökön 461 szavazattal, 101 ellenszavazat és 88 tartózkodás mellett elutasította a Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel és biztoscsapatával szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt. A hétfőn megvitatott indítványt 76, a Szabadág és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoportba tartozó illetve független képviselő nyújtotta be a Bizottság elnökével november 12-én lezajlott Lux-leaks vitát követően.