Az EU válasza a migrációs kihívásra 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
Az EU válasza a migrációs válságra: a görög határrendészet hajójához érkezik egy 43 szír menekültet szállító csónak © UNHCR/Andrew McConnell  

A migrációs válság rámutatott az európai menekültügyi rendszer hiányosságaira, és ez az EU-t azonnali cselekvésre kényszerítette. Összefoglaltuk, hogyan mit tesz e téren a Parlament.

2015-ben 1,83 millió illegális határátlépés történt az EU külső határain. Ugyan 2019-re ez a szám 141 700-ra csökkent, a Parlament számos javaslatot tett az uniós menekültügyi politika hiányosságainak orvoslására: a menekültügyi rendszer reformjától a külső határbiztonság megerősítésén és a visszaküldési gyakorlat hatékonyabbá tételén át a menekültek integrációjának elősegítéséig.

A menekültügyi rendszer reformja és a felelősség megosztása az uniós tagállamok között


Az Európai Bizottság 2016-ban javaslatot tett a közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformjára (ide tartozik a dublini rendelet is, ez határozza meg a menedékkérelmek elbírálásáért felelős tagállamot). Erről azonban a tagállamok vezetői nem jutottak megállapodásra, ezért a Bizottság 2020 szeptemberében egy új migrációs és menekültügyi paktumot mutatott be, amely több lehetőséget ad a tagállamoknak a szolidaritás kifejezésére és számos új javaslatot tartalmaz a migráció kezelésére. A Parlamentnek és a Tanácsnak közös nevezőre kell jutnia a javaslatok kapcsán. Az EP-képviselők első reakcióit ide kattintva tudja elolvasni.

Az Európai Parlament szerint a reform mellett különös fontossággal bír egyrészt a külső határellenőrzés szigorítása, másrészt az, hogy a tagállamok a mostaninál hatékonyabban regisztrálják a határátlépőket. A Parlament 2014-2019 közötti jogalkotási ciklusában az európai parlamenti képviselők egyértelmű európai szintű szabályok megállapításán is dolgoztak a reguláris migránsok és a menekültek egyértelmű megkülönböztetése, valamint annak érdekében, hogy a menedékkérőkkel szemben biztosítsák a tisztességes és egyenlő bánásmódot.

A közös európai menekültügyi rendszerről szóló cikkünkben összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat.

Az EU külső határainak védelme és a migrációs áramlások kezelése


A menekültválság óriási nyomást helyezett a nemzeti határrendészeti hatóságokra, ezért a Parlament az EU külső határainak felügyeletéért felelős Frontex ügynökség megerősítését kérte, az Európai Bizottság pedig 2015 decemberében javaslatot tett egy új Európai Határ- és Parti Őrség felállítására, amelynek célja az uniós külső határok igazgatásának és biztonságának megerősítése, valamint a nemzeti határőrök támogatása.

Az új ügynökség 2016 októberében kezdte meg működését. A tervek szerint az ügynökség 2027-re 10 000 határőrből álló készenléti alakulatot biztosít majd.

A Bizottság 2020 szeptemberi javaslata szerint az uniós országok választhatnak, hogy menedékkérőket fogadnak be (helyeznek át), vagy az illegális bevándorlók visszaküldésében vesznek részt egy másik uniós országból. A részletekről a Parlamentnek és a Tanácsnak kell megállapodnia.

A képviselők támogatták a jelenlegi Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítését is, amely az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségévé válik majd. Az ügynökség megkönnyítené a közös európai menekültügyi rendszer működését, és elősegítené a menedékjog iránti kérelmek uniós szintű értékelésének összehangolását. Tudjon meg többet a javaslatokról és a Parlament álláspontjáról.

2019-ben a Parlament támogatta a migráció és a határigazgatás finanszírozásának a 2014–2020-as költségvetéshez képest történő jelentős növelését a 2021–2027 közötti időszakban.

Olvassa el az EU határellenőrzéséről és a migránsok kezeléséről szóló oldalainkat.

A menekültek beilleszkedésének elősegítése Európában


Az EU lépéseket tesz annak támogatására, hogy a migránsok új hazájukban munkát találjanak és beilleszkedjenek a társadalomba. A 2014–2020 közötti időszakra létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap összesen 3,137 milliárd euróval támogatja a migrációs áramlások hatékony kezelését, valamint a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó közös uniós megközelítés végrehajtását és megerősítését.

A Parlament nemcsak támogatja az új lehetőségeket teremtő programokat, hanem szorgalmazza is ezek nagyobb fokú finanszírozását, például különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportok és a menekültek számára történő munkahelyteremtés és oktatás terén.

Olvassa el a menekültek európai integrációjáról szóló oldalunkat.

További cikkeink a témában:

Menekültügy és migráció az EU-ban: tények és számok

A migráció lehetséges okai

Az európai migrációs válság