Energiaunió 
Európai klímaügyi és energetikai kérdések 

Gazdaság  Frissítve: 
 
Létrehozva:   

Hírek, videók és infografikák az Európai Parlament szerepéről az energiaunió kialakításában

Cikkek 

Közös célok: az Energia Unió        

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások, valamint a villamosenergia-ellátás biztonsága is kiemelt helyen szerepel a Parlament napirendjén idén. Egyre több, a tiszta energiát támogató projekt jön létre az EU támogatásával, videónkban bemutatunk néhány példát és összefoglaltuk, hogy melyek az Unió energetikai prioritásai az elkövetkező hónapokra és évekre.

A térkép azt mutatja, hogy mennyire függ egy ország gazdasága az energiaimporttól. A számokért kattintson az országra a térképen        

Az EU energiaszükségletének több mint felét importból fedezi, ami kiszolgáltatottá teheti az olyan energiaexportőrökkel szemben, mint például Oroszország. Az Európai Bizottság nemrégiben ismertette az energiaunióra vonatkozó tervét, amely csökkentené ezt a függőséget és egységes európai energiapiacot alakítani ki. Összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb számokat.

Energy Union ITW with MEP J BUZEK_        

Az energiaügyek már régóta előkelő helyen szerepelnek az EU napirendjén, az energiaunió megteremtése pedig a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság egyik kiemelt célja. A témáról ma az EP plenárisa is vitázik Maroš Šefčovič európai bizottsági alelnökkel. A vita előtt Jerzy Buzeket, az EP energiaügyi szakbizottságának lengyel, néppárti elnökét kérdeztük.

Videók