Energiaunió 
Európai klímaügyi és energetikai kérdések 

Gazdaság  Frissítve: 
 
Létrehozva:   

Hírek, videók és infografikák az Európai Parlament szerepéről az energiaunió kialakításában

Cikkek 

       

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások, valamint a villamosenergia-ellátás biztonsága is kiemelt helyen szerepel a Parlament napirendjén idén. Egyre több, a tiszta energiát támogató projekt jön létre az EU támogatásával, videónkban bemutatunk néhány példát és összefoglaltuk, hogy melyek az Unió energetikai prioritásai az elkövetkező hónapokra és évekre.

       

Az EU energiaszükségletének több mint felét importból fedezi, ami kiszolgáltatottá teheti az olyan energiaexportőrökkel szemben, mint például Oroszország. Az Európai Bizottság nemrégiben ismertette az energiaunióra vonatkozó tervét, amely csökkentené ezt a függőséget és egységes európai energiapiacot alakítani ki. Összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb számokat.

       

Az energiaügyek már régóta előkelő helyen szerepelnek az EU napirendjén, az energiaunió megteremtése pedig a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság egyik kiemelt célja. A témáról ma az EP plenárisa is vitázik Maroš Šefčovič európai bizottsági alelnökkel. A vita előtt Jerzy Buzeket, az EP energiaügyi szakbizottságának lengyel, néppárti elnökét kérdeztük.

Videók