Az Erasmus+ program jövője: még több lehetőség a fiataloknak 

 
 

Megosztás itt: 

Nagyobb költségvetés, több lehetőség a fogyatékossággal élő embereknek. Az EP új prioritásokról szavazott a következő Erasmus+ programmal kapcsolatban.

Március 28-án a Parlament elfogadta a következő, a 2021-2027-es időszakra vonatkozó Erasmus+ programot.

A képviselők a következőket javasolták:


  • háromszoros költségvetés a 2021-2027-es időszakra,
  • azoknak a fiataloknak az ösztönzése a programba való jelentkezésre, akiknek kevesebb lehetősége van; őket különböző módokon kellene segíteni, például nyelvtanfolyamokkal, adminisztratív segítségnyújtással vagy e-learning lehetőségekkel,
  • Szakmai Kiválósági Központok létrehozása - ezek olyan nemzetközi programok, amelyek minőségi szakmai tréningeket biztosítanak, ahol a fiatalok hasznos szaktudáshoz juthatnak,
  • több társfinanszírozás és együttműködés biztosítása más európai programokkal.

Március 13-án a Parlament arról is megállapodott, hogy továbbra is finanszírozzák az összes jelenlegi, az Erasmus+ programhoz tartozó tanulmányi programot, akkor is, ha megállapodás nélküli Brexit lesz.

Mi az Erasmus+ program?

Az Erasmus+ az EU egy olyan programja, amely az oktatást, a képzéseket, a sportot és a fiatalokat támogatja Európában. 1987-ben egy diákcsere-programként indult, 2014 óta pedig tanároknak, gyakornokoknak és önkénteseknek is ajánlanak lehetőségeket, minden korosztályban.

Az elmúlt 30 évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus+ programban, csak 2017-ben majdnem 800 ezren jutottak a program által lehetőséghez. Jelenleg 33 országban (mind a 28 uniós tagállamban, Törökországban, Észak-Macedóniában, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) vannak különböző programok, de a program továbbra is nyitott újabb partnerségek kialakítására.

Az Európai Bizottság felmérése szerint három Erasmus+ programos gyakornokból egynek ajánlanak állást annál a vállalatnál, ahol a gyakornoki idejüket töltötték. A diploma megszerzése utáni öt éven belül 23 százalékkal kisebb a munkanélküliségi ráta azoknál a fiataloknál, akik külföldön tanultak vagy gyakornokoskodtak.

Hogyan lehet jelentkezni?

Az Erasmus + program keretében különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a szervezetek és a magánszemélyek számára. Attól függően, hogy a program mely részéhez kívánnak pályázni, előfordulhat, hogy a felkészülés és a pályázati eljárás eltér egymástól. A jelentkezés menetéről itt találnak részletes információt.

Kreatív Európa

Március 28-án a Parlament egy másik fontos uniós kulturális program, a Kreatív Európa új prioritásairól is szavazott. Ez a kezdeményezés a művészeket támogatja azzal, hogy csereprogramokat ajánl nekik, illetve a digitális technikák használatában és munkáik értékesítésében segíti őket.