Az EU folyamatban lévő kereskedelmi megállapodásai 

 
 

Megosztás itt: 

Az EU számos kereskedelmi egyezményről folytat tárgyalásokat, a megállapodásokat az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Összeszedtük, hol tartanak a tárgyalások.

Az EU kereskedelmi megállapodásai 1. 

Február 13-án a Parlament megszavazta az Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi megállapodást, amely legkésőbb öt éven belül gyakorlatilag az összes vámtarifát eltörli. Két hónappal ezelőtt a képviselők az EU és Japán közötti kereskedelmi és stratégiai megállapodásról döntöttek.

A kereskedelmi megállapodások fontossága

A kereskedelmi megállapodások rendkívül fontosak a gazdasági növekedés szempontjából az EU-nak. 2015-ben az EU volt a világ legnagyobb árucikk és szolgáltatás exportőre és importőre. Ezzel a világgazdaság 32,15 százalékát fedte le, megelőzve az Egyesült Államokat (12,01 százalék) és Kínát (10,68 százalék). Az új kereskedelmi megállapodások új üzleti lehetőségeket biztosítanak az európai vállalatoknak, amely új munkahelyek létesítésével jár, és a vásárlók is jobban járnak: több lehetőség közül választhatnak és alacsonyabb árakon.

Az uniós tárgyalófelek a megállapodásokban gyakran kitérnek az emberi jogokra vagy a munkavállalók jogaira, ezzel is elősegítve a fejlődést ezeken a területeken azokban az országokban, amelyekkel szerződést kötnek.

Ha többet olvasna a globalizációról és arról, mit tesz az Európai Parlament, kattintson ide.

A megállapodások fajtái

Az EU különböző típusú megállapodásokat köt az egyes országokkal, attól függően, hogy a vámjellegű akadályokat csökkentenék, esetleg szüntetnék meg, vagy egy vámuniót hoznának létre, ahol eltörlik a vámokat egymás között és egységes tarifát szabnak meg a külföldről érkező árukra.

Természetesen a kereskedelmi egyezmények nem csak a vámokról szólnak. Fontos szerepük van a befektetések öszötnzésében, és az ehhez kapcsolódó jogviták rendezésében, például, ha egy külföldi cég nem ért egyet az adott ország kormányának döntésével, amely kihatással van a vállalkozására. A megállapodásoknak emellett sokszor nem pénzben mérhető jelentősége van. Fontos például a külföldről beérkező termékek esetén szabványok meghatározása, amelyek biztosítják, hogy az EU-ba érkező áruk minősége megfelel az európai sztenderdeknek.

Észak-Amerika

A Kanadával kötött szabadkereskedelmi egyezmény, amelyet leginkább úgy ismerünk, mint az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) 2017. szeptember 21-én lépett életbe ideiglenesen. Teljesen akkor lét majd életbe, ha minden uniós tagállam ratifikálja az egyezményt.

Az EU és az Egyesült Államok közötti transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) igencsak vitatott az árucikkek minősége és a befektetések miatt, ezért a tárgyalásokat 2016 végén határozatlan időre felfüggesztették a partnerek.

Ázsia

A Parlament 2018 decemberében elfogadta a mérföldkő-jellegű EU-Japán kereskedelmi megállapodást.

Kínával jelenleg nincs folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalás, de más jellegű tárgyalások folynak, például egy széleskörű EU-Kína befektetési megállapodással kapcsolatban. Utóbbit 2013 novemberében jelentették be és a legutóbbi tárgyalás 2018. október 29-30-án volt.

Tárgyalások más ázsiai országokkal:

  • Malajzia (a felek megvizsgálják, van-e közös elvi sík ahhoz, hogy újraindítsák a tárgyalásokat)
  • Vietnám (a szabadkereskedelmi megállapodást már az aláíráshoz készítik elő)
  • Indonézia (idén további megbeszéléseket folytattak a felek)
  • Thaiföld (az EU készen áll a tárgyalások összegzésére)
  • Fülöp-szigetek (egyelőre nincs új tárgyalási dátum)
  • Mianmar (egyelőre nincs új tárgyalási dátum)
  • India (a felek a megbeszélések eredményeit értékelik)


Óceánia

2018.június 18-án egy széleskörű kereskedelmi megállapodásról kezdődtek tárgyalások Ausztráliával, június 21-én pedig Új-Zélanddal. Mindkét esetben több megbeszélést lebonyolítottak azóta a felek.

Latin-Amerika

Latin Amerikában a legutóbbi tárgyalások a Mercosur országokkal 2018. szeptember 10-14. között zajlottak le. A következő megbeszélés időpontjáról még folynak az egyeztetések.

Mexikóval 2016 júniusában kezdődtek a tárgyalások az EU-Mexikó globális megállapodás megújításáról. 2018. április 21-én megszületett a politikai megállapodás, az egyezmény végleges szövegét 2018 végére várják.

A Chilével való legutóbbi tárgyalások 2018 májusában zajlottak, a következő időpontról még döntöttek.

Dél-Mediterrán országok és Közel-Kelet

Számos egyezményről tárgyalnak a felek, ide értve az áruk kereskedelmének megkönnyítését, vagy a mezőgazdasági és ipari területekre vonatkozó egyeztetéseket.

Szolgáltatáskereskedelem

A szolgáltatáskereskedelmi megállapodást (TISA) jelenleg a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) 23 tagja, köztük az EU is tárgyalja azzal a céllal, hogy a résztvevők megkönnyítsék a szolgáltatások kereskedelmét egymás között. A tárgyalásokat a Parlament is figyelemmel kíséri. A tárgyalások 2016 késő őszén zajlottak, a következő megbeszélések időpontjára egyelőre még várnak a felek.

A Parlament szerepe

A Lisszaboni szerződés óta a kereskedelmi egyezményeket a Parlamentnek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessenek. A plenáris szavazás fontos lépés a megállapodás folyamatában, 2012-ben például az EP nem szavazta meg a sokat vitatott hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (ACTA). Az EP-képviselők emellett a folyamatban lévő tárgyalásokat is figyelemmel kísérik.

Ha kíváncsi arra, milyen szerepet játszik az EU a nemzetközi kereskedelemben, nézze meg infografikánkat.

Ezt a cikket eredetileg 2016. október 19-én publikáltuk, és a legfrisebb információk alapján 2019 februárjában frissítettük.

Az EU kereskedelmi megállapodásai 2.