A globalizáció kínálta lehetőségek: főbb adatok és trendek Európában 

 
 

Az EU azért dolgozik, hogy a tagállamok hatékonyan kiaknázzák a globalizáció kínálta lehetőségeket. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Globalizáció ©AP Images/European Union-EP  

Az EU célja, hogy a tagállamok nevében közösen lépjen fel a nemzetközi színtéren, és kihasználja a globalizáció nyújtotta lehetőségeket, csökkentse annak esetleg negatív hatásait.

A nemzetközi kereskedelem fellendítése

Az EU világszerte mintegy 80 ország elsődleges kereskedelmi partnere, ami annak is betudható, hogy a tagállamok nevében fellépve számos megállapodást köt és együttműködést hoz létre.

Ezeknek köszönhetően a nemzetközi kereskedelem egyik legfontosabb szereplője  lett, az USA és Kína után. Globális szinten az összes export 15%-át az Unió adja.

A kereskedelemből és a szolgáltatásokból származó export 1160 milliárd euróról mintegy 2900 milliárd euróra nőtt 200 és 2018 között az EU-ban, és ez a tendencia egyre erősödik. 2017 és 2018 között az uniós export Dél-Koreába 12%-kal, Kolumbiába 10%-kal, Kanadába pedig mintegy 7%-kal nőtt.

Kép nagyítása: Trade 
Trade        
A kereskedelemhez kapcsolódó munkahelyek szám  

A munkaerőpiac

2017-ben több mint 36 millió, vagyis minden hetedik munkahely az uniós exportnak köszönhetően jött létre.

Egy példa: az uniós export Franciaországban 2018-ban mintegy 2,8 millió munkahely létrejöttét támogatta, ami az összes állás 12%-át jelenti az országban. A munkahelyek kétharmada szolgáltatásokhoz kapcsolódott. Az ilyen típusú állások többsége jól fizetett, átlagosan 12%-kal magasabb fizetést biztosítanak, mint más állások.

Miért jó ez nekünk?

A legnagyobb előnye számunkra az importból származik, a kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően ugyanis az importáló cégek alacsonyabb adót, vagy vámot fizetnek. A növekvő versennyel együtt ez pedig nagyobb választékot és alacsonyabb árakat eredményez a ruhától kezdve az okostelefonokon át a különböző szoftverekig és szolgáltatásokig.

Kereskedelem a tagállamok között

Az EU-n belüli egységes piac Európa egyik legfőbb vívmánya, és a globalizálódó világban az egyik leghatékonyabb eszköz a gazdaság megerősítésére.

A személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása új lehetőségeket teremt mind a munkavállalók, mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára. Ez a belső piac mintegy 500 millió európait és 13 billió eurónyi GDP-t foglal magában, és a becslések szerint 2,8 millió munkahely megteremtéséhez járult hozzá.