Digitális egységes piac 
A gazdaság fellendítése és a versenyképesség növelése érdekében 

Gazdaság  Frissítve: 
 
Létrehozva:   

Hírek a digitális egységes piacról és az Európai Parlament szerepéről annak megvalósításában

Cikkek 

       

Egyre több online kereskedő használja ki a koronavírussal kapcsolatos aggodalmakat és kínál nem létező csodaszereket, nagyon magas áron. Összeszedtük a leggyakoribb visszaélési módokat.

       

Idén negyed évszázada, hogy létrehozták az EU történelmének egyik legkiemelkedőbb vívmányát: az egységes piacot. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.

       

A gyerekek közül sokan minden egyes nap órákat töltenek az interneten, így könnyen beleütközhetnek olyan erőszakos tartalmakba, amelyeket nem kellene látniuk. A Parlament kulturális szakbizottsága kedden fogadta el az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelv frissítését, amelyben prioritásként kezeli a gyermekek védelmét. Hogyan lehet megvédeni őket online? Videónkban bemutatjuk a képviselők javaslatait.

       

315 millió európai használja az internetet nap mint nap. Annak érdekében, hogy a digitális kor kínálta lehetőségeket minél teljesebben ki lehessen haszálni, a Bizottság stratégiát dolgozott ki a digitális egységes piac megteremtésére, amelyet 2015 májusában ismertetett az EP-ben. Ezt követően a Parlament és a Tanács megállapodást kötöttek a roaming díjak 2017 közepére történő megszüntetéséről. A szerdai plenáris ülésen az EP-képviselők a Bizottság e-kereskedelmet ösztönző javaslatáról vitáznak.

Videók 

Cikkek 

       

Hogyan lehet felszámolni az akadályokat a digitális gazdaság fejlődésének útjából? Ez volt a téma május 19-én az EP-ben, amikor a képviselők Andrus Ansip európai bizottsági alelnökkel vitatták meg az európai digitális belső piac kiépítésének terveit. Az Európai Bizottság május 6-án ismertette az erről szóló stratégiát, amire most az EP szakbizottságai készítenek választ. A digitális egységes piaccal június 25–26-án az uniós csúcson is foglalkoznak az állam- és kormányfők.

       

Meg kellene engedni, hogy bárki szabadon készíthessen és közzétehessen képeket középületekről külön engedély nélkül? Ez az úgynevezett panorámaszabadság, amely már számos uniós országban engedélyezett. A július 9-i plenáris ülésen az EP-képviselők arról vitáznak, szükséges-e uniós szinten szabályozni, illetve hogyan érinti a szerzői jogok területét. Két, ellentétes véleményen lévő EP-képviselőt kérdeztünk a témáról.

Videók 

Cikkek 

       

Az EP ipari szakbizottsága jóváhagyta szerdán azt a Parlament és a tagállamok képviselői között létrejött előzetes megállapodást, amely 2017-re megszüntetné a roaming díjakat. A díjaknak már jövő évtől csökkenniük kell, 2017. június 15-ét követően pedig már ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset külföldön, mintha otthon tennénk ugyanezt.

       
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

2017 júniusától az Unión belül megszűnnek a külföldi mobiltelefon-használatra kivetett barangolási (roaming) díjak azt követően, hogy kedden a Parlament megszavazta az új távközlési csomagot. Ugyanebben a csomagban az internet-hozzáféréshez való joggal kapcsolatos egyértelmű szabályokat is lefektették.

       

Alapvető fontosságú, hogy az internetes szolgáltatók azonos módon ítéljék meg az online elérhető tartalmakat és weboldalakat, a netsemlegesség mégis kétségkívül a digitális kor egyik legnagyobb kihívása. Két év tárgyalás után idén júniusban az EP és a tagállamok képviselői megegyeztek a távközlésre vonatkozó szabályok reformjáról, így az EP-képviselők az október 27-i plenáris ülésen vitáznak és szavaznak a Parlament erre vonatkozó jogszabálytervezetéről. Mit jelent pontosan a netsemlegesség?