Nemzetközi nőnap 2021: nők a koronavírus elleni küzdelem élén 

 
 

Az idei nemzetközi nőnapon az EP a nők Covid19-válság alatti kiemelt szerepére fókuszál, de szó lesz a nemek közti egyenlőségről is. Az egyik webináriumon Dr. Karikó Katalin is felszólal.

Nemzetközi nőnap 2021 - nők a koronavírus eleni küzdelem élén (illusztráció)  

Nők állnak a koronavírus-járvány elleni küzdelem frontvonalában, zömében ugyanis ők dolgoznak az egészségügyben. Az ő mindennapjaik és munkájuk jelentősen átalakult a járvány hatására, ezzel azonban nincsenek egyedül. Nagyon sok nőt a pandémia által súlyosan érintett, bizonytalan munkahelyeken foglalkoztattak, az ő állásaik a válság hatására vagy átalakultak, vagy megszűntek. A folyamatos korlátozások és az összezártság hatására pedig megnőtt a családon belüli erőszak esetszáma is.

A világjárvány nőkre gyakorolt hatásairól (számokban) ide kattintva tudhat meg többet.

A nemzetközi nőnap közeledtével a Parlament az egyenlőtlenségek kezelésére szólít fel, és több különböző programmal is készül, amelyeket online is lehet követni.

Március 8-án a nemzetközi nőnap a plenáris ülésen is téma lesz, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök videoüzenttel is készül és videóüzenet érkezik Kamala Harris amerikai alelnöktől is.

A március 8-ai plenáris ülést 17 órától élőben követheti ide kattintva.

Nők a Covid19 elleni harcban - programok


A március 3-án rendezett, a női tudósokra és ápolókra fókuszáló webináriumon a gyógyszeripar kutatói, a nemek közötti egyenlőség szakértői, az egészségügyi- és szociális munkások, valamint az EP-képviselők találkoznak. Az eseményen Dr Karikó Katalin (BioNTech) is felszólal. A webináriumot magyar tolmácsolással is lehet követni.

Nézze élőben ide kattintva március 3-án 9:30-tól!

A nőjogi szakbizottság március 4-én parlamentközi találkozót szervez, hogy felhívja a figyelmet arra, mivel kell szembenézniük a nőknek a koronavírus okozta válság miatt. A konferencia címe: „Erősek vagyunk: nők a Covid19 elleni küzdelem élén”.

Az eseményt, melynek házigazdája Evelyn Regner, a nőijogi szakbizottság elnöke David Sassoli, EP-elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitják meg. A további résztvevők között szerepel még Helena Dalli, a nemek közötti egyenlőség európai biztosa és Ekaterini Sakelaropoulou görög elnök is.

A „Nők a frontvonalban, a kríziskezelésből levont következtetések” című panelben női politikai vezetők, egészségügyi dolgozók és a nemek közti egyenlőség szakértői beszélgetnek majd EP-s képviselőkkel és a tagállamok parlamenti képviselőivel a jó gyakorlatokról és személyes tapasztalataikról a nők válság alatti szerepvállalásáról.

Nézze élőben ide kattintva március 4-én 9:00-tól!

Csatlakozzon a közösségi médián!


Március 8-án Evelyn Regner, a nöijogi szakbizottság elnöke a Facebookon élőben válaszol a kérdésekre a járvány nők helyzetére gyakorolt negatív hatásaival és a nemek közti egyenlőség az EU-ban témával kapcsolatban. A beszélgetés nyelve angol.

Nézze élőben március 8-án 11:00-tól!

 

A nők szexuális és reproduktív jogairól és a Parlament álláspontjáról a lengyelországi abortuszok tényleges betiltásával kapcsolatban az Instagramon beszélget majd élőben Evelyn Regner Anja Rubik, ismert lengyel influenszerrel.

Nézze élőben ide kattintva március 8-án 12.00-tól!

A Parlament nemek közötti egyenlőségéért folytatott küzdelméről ide kattintva olvashat többet, míga nők jogaiért folytatott küzdelem mérföldköveiről itt írtunk bővebben.

Kövesse az eseményeket a közösségi médián: 
  • #IWD2021EP 
  • #IWD2021 
  • #InternationalWomensDay