Tiszta energia: az EU az energiahatékonyság és a megújuló energia mellett teszi le a voksát 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A klímaváltozás káros hatásainak csökkentése az EU egyik prioritása. Összefoglaltuk, hogy mit tesz az EP az energiahatékonyság növelése és a megújulók használatának ösztönzése érdekében.

A megújuló energiaforrások használatát ösztönözné az EU ©AP Images/European Union-EP  

A párizsi klímamegállapodásban meghatározott ambiciózus célok eléréséhez az EU-nak számos változtatást kell bevezetnie az energiaszektorban. A zöld energiára (más néven tiszta energiára) történő áttérés fontos része a tervnek, az Európai Bizottság 2016-ban ismertette erre vonatkozó javaslatait.

Ezek fő célja, hogy csökkentsék az EU kiszolgáltatottságát az energiaexportőrökkel szemben és segítsék, hogy a háztartások is minél inkább megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak.

2018 júniusában a Parlament és a Tanács megegyezett a tisztább és hatékonyabb energiafelhasználásról szóló tiszta energia csomag bevezetéséről. A jogalkotási csomag három javaslatot tartalmaz, egyet a megújuló energiaforrásokra, egyet az energiahatékonyságra, valamint egyet a tagállami vállalásokat ellenőrző mechanizmusokra. 2018 novemberében végül a Parlament elfogadta a szabályozás végső verzióját.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrásokból felhasznált energia aránya az elmúlt években a duplájára nőtt: a 2004. évi 8,5%-ról 2016-ra 17%-ra emelkedett. Ezzel az EU jó úton halad, hogy 2020-ra elérje a 20%-os célkitűzését.

2014-ben az EU-s tagállamok egyetértettek abban, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások részarányát 27%-ra kell növelni, a döntéshozók most ezt a célkitűzést emelték 32%-osra. Ez elősegíti azt is, hogy a háztartásoknak joga legyen megújuló energiaforrásokból megtermelni a saját villamos energiájukat, tárolni és fogyasztani anélkül, hogy azután díjakat vagy adókat kellene fizetniük.

Magyarország és a többi uniós tagállam célkitűzéseiről itt írtunk bővebben.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság javítása nemcsak a széndioxid-kibocsátást, hanem az EU energiaimportra költött büdzséjét is csökkentheti, amely éves szinten mintegy 350 milliárd euróra rúg. Az uniós döntéshozók ezért megegyeztek egy 2030-ra vonatkozó, 32,5 %-os energiahatékonysági cél kitűzésében.

Az egyik legfontosabb terület az energiapazarló épületek fűtésének és hűtésének korszerűsítése, mivel ezek energiafelhasználása az EU teljes igényének 40%-át teszi ki, és 75%-uk a legkisebb mértékben sem energiatakarékos.

A Parlament 2018 áprilisában elfogadta az épületek energiahatékonyságáról szóló jelentését. Az új szabályok szerint az uniós tagállamoknak ki kell alakítaniuk egy hosszú távú nemzeti stratégiát a lakó- és nem lakóépületek felújításának támogatására. A cél, hogy 2050-re az európai épületek közel nulla energiát használjanak.

Az EP emellett egyszerűbb energiafogyasztási címkékre vonatkozó szabályozást fogadott el 2017-ben a háztartási gépekre, mint például a porszívókra, vagy a tévékre. A technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszer jóvoltából egyszerűbb lesz energiatakarékos gépek révén villanyszámlánkat csökkenteni, a gyártókat pedig arra sarkallja, hogy még többet fektessenek az energiafogyasztás mérséklésébe.

Ellenőrző mechanizmusok

Az EP-képviselők új szabályokat fogadtak el az úgynevezett „energiaunió kormányzásról” is, amellyel egyrészt ellenőriznék, hogyan állnak a tagállamok a 2030-as energetikai és klímaváltozással kapcsolatos célkitűzések végrehajtásában, másrészt együttműködési lehetőséget adnának arra az esetre, ha egy tagállam lemaradna, és közösen kellene behozni az így keletkező uniós lemaradást.

Mik a következő lépések?

2018. december 24-én három tiszta energiával kapcsolatos jogszabály lépett életbe. Az uniós tagállamoknak ennek megfelelően kell majd átültetniük a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra vonatkozó új irányelveket saját országuk szabályozásába.

Szeretne többet megtudni az EP klímaváltozás elleni küzdelméről?

Olvassa el alábbi cikkünket arról, hogy milyen intézkedéseket tesz az EU az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, és a legfontosabb tudnivalókat arról, mi történik Európában a klímaváltozás miatt.