Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése: az EU céljai és intézkedései 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az Európai Unió számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen.

Az EU elkötelezett az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett ©AP Images/European Union-EP  

A klímaváltozás káros hatásainak megfékezése érdekében, és a párizsi klímaegyezménynek megfelelően az EU elkötelezett abban, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását az 1990-es adatokhoz képest.

2018 novemberében az Európai Bizottság egy hosszú távú uniós stratégiát mutatott be, amelynek célja a klímasemleges gazdaság elérése 2050-re. Ebben nyolc lehetséges utat vázoltak fel. A májusi Európai Tanácsi tárgyalás előtt, ahol az uniós vezetők várhatóan elfogadják ezt a stratégiát, a Parlament március 14-én egy állásfoglalásról szavazott, amelyben felvázolják javaslataikat. Ebben a képviselők arra szólították fel a döntéshozókat, hogy a 2030-ra kijelölt célt növeljék, a Parlament pedig erősítse meg támogatását a Horizon Europe kutatási programmal kapcsolatban, amely költségvetésének legalább 35 százalékát a klmíváltozás elleni harcra kell, hogy költse.

Ide kattintva infografikánkból megtudhatja, hogyan áll az EU a klímacélok elérésében.

Ahhoz, hogy az EU tartani tudja vállalásait, számos ambiciózus jogszabályt indított útjára.

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének reformja

A rendszer az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik. Meghatároz egy szén-dioxid kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt, amelyekért pedig aukciók keretében fizetniük kell. A fel nem használt kvótát eladhatják.

Az ETS több mint 11 ezer erőművet és gyárat érint és az Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 45%-át lefedi. Az EU végső célja az, hogy 43%-kal csökkentse a kibocsátást a 2005-ös adatokhoz képest.

A kibocsátás-kereskedelmi rendszerről és reformjáról ide kattintva lehet többet megtudni.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása a többi ágazatban

Az iparon kívül eső ágazatokból, mint a közlekedés, vagy a mezőgazdaság származik az üvegházhatású gázok több mint fele az EU-ban. Ezeken a területeken az EU-s célkitűzés, hogy 30%-kal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Ahhoz, hogy ezt a vállalást tagállami szinten be tudja tartatni, az EU kötelező nemzeti kibocsátási küszöböket határoz meg a tagállamok számára (figyelembe véve a GDP-t) a 2013–2020-as időszakra.

Az egyes tagállamok célkitűzéseiről, és az alacsonyabb GDP-vel rendelkező országok támogatásáról ide kattintva lehet többet megtudni.

Az erdők védelmével a klímaváltozás ellen

Az erdők az üvegházhatású gázok 10,9%-át semlegesítik egy évben
az EU-ban (2014-es adat), ezért az Unió nagy hangsúlyt fektet a földhasználatra és az erdők szerepére a klímaváltozás elleni harcban.

A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot, az EU ennek a mértékén csökkentene. Többek között azt mondja, hogy ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük legyen újat telepíteni helyette, vagy kompenzálják ezt a meglévő erdeik, termőföldeik és füves területeik fenntartható kezelésével.

Infografikánkon bemutatjuk, hogyan használná az EU az erdőket a CO2-kibocsátás ellensúlyozására.

A gépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése

Az EU szén-dioxid-kibocsátásának 15 százalékáért a személygépjárművek és teherautók felelősek. A Parlament ezért új szabályokat fogadott el, amelyek szigorítják ezt: 2030-ig az új autók szén-dioxid kibocsátását 37,5 százalékkal, az új teherautókét pedig 31 százalékkal kell csökkenteni.

Április 18-án a képviselők azt a javaslatot is megszavazták, amely szerint a 2019-es szinthez képest 2030-ra 30 százalékkal kell csökkenteni az új teherautók szén-dioxid-kibocsátását. Az EP emellett további intézkedéseket sürget az elektromos és hibrid gépjárművek használatának elterjesztése érdekében.

Tudjon meg többet a témáról összefoglaló cikkünkből.