Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése: az EU céljai és intézkedései 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az Európai Unió számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen.

Az EU elkötelezett az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett ©AP Images/European Union-EP  

A klímaváltozás káros hatásainak megfékezése érdekében az EU elkötelezett abban, hogy 2050-re elérje az éghajlatsemlegességet. A célkitűzés az uniós klímarendeletnek köszönhetően válik jogilag kötelezővé, amint a Parlament és a Tanács megállapodnak a részleteiről. A Parlament október 7-én fogadta el álláspontját a klímarendelet kapcsán. Az Unió eredetileg 40 százalékos csökkentést tűzött ki célként 2030-ra az 1990-es szinthez képest, az EP-képviselők azonban 2030-ra 60 százalékos csökkentést kértek.

Az uniós klímarendelet az európai zöld megállapodás része, amely kijelöli az utat az éghajlatsemlegesség felé.

Ide kattintva infografikánkból megtudhatja, hogyan áll az EU a klímacélok elérésében.

Ahhoz, hogy az EU tartani tudja vállalásait, számos ambiciózus jogszabályt indított útjára.

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének reformja


A rendszer az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik. Meghatároz egy szén-dioxid kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt, amelyekért pedig aukciók keretében fizetniük kell. A fel nem használt kvótát eladhatják.

Az ETS több mint 11 ezer erőművet és gyárat érint és az Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 40%-át lefedi. Az EU végső célja az, hogy 43%-kal csökkentse a kibocsátást a 2005-ös adatokhoz képest.

A kibocsátás-kereskedelmi rendszerről és reformjáról ide kattintva lehet többet megtudni.

Szén-dioxid-illeték az import árukra


A szén-dioxid-határ kiigazítási eljárás az EU és az EU-n kívüli kereskedelmi ágazatot is a karbonmentesítésre ösztönözné, azáltal, hogy bizonyos áruk behozatalára szén-dioxid-illetéket vetne ki, amennyiben azok olyan országokból származnak, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban lazább a szabályozás. A cél annak elkerülése, hogy a termelést az EU-ból ilyen országokba helyezzék át. A Bizottság várhatóan 2021 második negyedévében nyújtja be javaslatát az új eljárásról.

A szén-dioxid-illetékről ide kattintva olvashat bővebben.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása a többi ágazatban


Az iparon kívül eső ágazatokból, mint a közlekedés, vagy a mezőgazdaság származik az üvegházhatású gázok körülbelül 60%-a az EU-ban. Ezeken a területeken az EU-s célkitűzés, hogy 30%-kal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Ahhoz, hogy ezt a vállalást tagállami szinten be tudja tartatni, az EU kötelező nemzeti kibocsátási küszöböket határoz meg a tagállamok számára (figyelembe véve a GDP-t) a 2013–2020-as időszakra.

Az egyes tagállamok célkitűzéseiről, és az alacsonyabb GDP-vel rendelkező országok támogatásáról ide kattintva lehet többet megtudni.

Az erdők védelmével a klímaváltozás ellen


Az erdők az üvegházhatású gázok 8,9%-át semlegesítik egy évben
az EU-ban (2014-es adat), ezért az Unió nagy hangsúlyt fektet a földhasználatra és az erdők szerepére a klímaváltozás elleni harcban.

A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot, az EU ennek a mértékén csökkentene. Többek között azt mondja, hogy ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük legyen újat telepíteni helyette, vagy kompenzálják ezt a meglévő erdeik, termőföldeik és füves területeik fenntartható kezelésével.

Infografikánkon bemutatjuk, hogyan használná az EU az erdőket a CO2-kibocsátás ellensúlyozására.

A gépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése


Az EU szén-dioxid-kibocsátásának 15 százalékáért a személygépjárművek és teherautók felelősek, ezért az EU ezen a területen is új jogszabályt fogadott el. Az EP emellett további intézkedéseket sürget az elektromos és hibrid gépjárművek használatának elterjesztése érdekében.

Tudjon meg többet a témáról összefoglaló cikkünkből.