Klímaváltozás Európában: statisztikák és trendek 

 
 

Megmutatjuk, mely EU-s országok bocsátják ki a legtöbb üvegházhatású gázt, és milyen mértékben sikerült a tagországoknak csökkenteniük a kibocsátásukat.

A klímaváltozás és az üvegházhatású gázok kibocsátása Európára is hatással van (képünk illusztráció) - ©AP Images/Európai Unió 2018 - EP  

A klímaváltozás globális jelenség, de pontosan milyen hatással van Európára, és mit tehet az EU? Az alábbiakban bemutatjuk az uniós tagországok szerepét az üvegházhatású gázok kibocsátásában és a probléma kezelésében egyaránt.

A legnagyobb EU-s kibocsátó országok

Kína és az Egyesült Államok után az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb az üvegházhatásúgáz-kibocsátója, ezt követi India, Brazília és Oroszország a 2012-es adatok szerint.

Az EU-n belül 2015-ben Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország voltak a legnagyobb kibocsátók. Az energiaszektor az összes uniós kibocsátás 78%-áért felel, az ipari tevékenységből származó kibocsátás pedig további 8,7%-ot tesz ki.

Az országokra vonatkozó részletes adatokat az üvegházhatású gázok kibocsátásáról szóló infografikánkon talál.

A kibocsátás csökkentése az EU-ban

2008-ban az EU-s országok megegyeztek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 1990-es szinthez viszonyított legalább 20%-os csökkentésében 2020-ra. A legutóbbi adatok szerint az EU jó úton halad a klímacélok elérésében, 2015-re az üvegházhatású gázok kibocsátása 22%-kal csökkent. Magyarország ugyancsak jól áll a kibocsátás csökkentésében.

Ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz a későbbi klímacélok eléréséhez is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint a 2017-es trendek alapján 2030-ra az EU kibocsátása mindössze 30%-kal lesz alacsonyabb az 1990-es szinthez képest, holott a kitűzött klímacél 40%.

Részletes adatokat és előrejelzéseket az EU-s klímacélokról szóló infografikánkon olvashat.