A repülésből és hajózásból származó károsanyag-kibocsátás számokban 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A légi közlekedésből és a hajózásból származó károsanyag-kibocsátás mértéke drasztikusan megnőtt az elmúlt három évtizedben. Mutatjuk a részleteket infografikán.

Habár a légi és vízi közlekedés az összes kibocsátott üvegházhatású gáz 4%-áért felelős az EU-ban, ez a két szektor járul hozzá a leginkább növekvő mértékben a klímaváltozást gyorsító anyagok kibocsátásához. Ennek okai főként az légi utasok számának illetve a kereskedelem mértékének növekedése.

A COP25 nemzetközi klímakonferencia közeledtével az EP állásfoglalásában felszólította az EU-t hogy tegyen lépéseket a két szektorból származó üvegházhatású gázok csökkentéséért. Főként, mivel Kína és az Egyesült Államok után az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb az üvegházhatásúgáz-kibocsátója.

Azért, hogy 2030-ra 55%-kal csökkentsék a kibocsátást, és 2050-re elérjék a nettó nulla kibocsátást, a Parlament olyan javaslatokon dolgozik, amelyek célja a repülőgépek és hajók kibocsátásának csökkentése. Ezek közé tartozik a tengeri közlekedés felvétele a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe (ETS), a légi közlekedésre vonatkozó rendszer felülvizsgálata, valamint a repülőgépek és hajók fenntarthatóbb üzemanyagára vonatkozó javaslatok.

A szállítással kapcsolatos kibocsátások  

A kibocsátás leggyorsabban növekvő forrásai


2019-re a légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás 146%-kal, míg a vízi 30%-kal emelkedett az 1990-es értékhez képest. Ez volt a leggyorsabb növekedés a teljes közlekedési ágazatban – az egyetlen olyan ágazat, amelyben 1990 óta nőtt a kibocsátás.

2020-ban a Covid19 világjárvány miatti korlátozások következtében mindkét ágazat kibocsátása jelentősen csökkent. Ez azonban valószínűleg csak átmeneti, az előrejelzések szerint ugyanis a kibocsátás tovább fog növekedni.

A kibocsátási szintek változása  

Nagyobb légi és tengeri forgalom


A növekedés egyik fő oka, hogy a légi utasok száma folyamatosan nőtt az 1993-as adatokhoz képest az EU-ban. A nemzetközi vízi kereskedelem mértéke is jelentős növekedést mutat az elmúlt három évtizedben.

A légi utasok száma 2020-ban 73,3%-kal csökkent 2019-hez képest, de a Covid19 korlátozások feloldásával ez a szám ismét növekedni kezd.

Ezzel együtt a felmérések szerint mi magunk is tudatosabbak vagyunk az ökológia lábnyomunk kapcsán, amit magunk után hagyunk a közlekedési eszközöket használva.

Utasok száma az EU-ban