A repülésből és hajózásból származó károsanyag-kibocsátás számokban 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Csaknem megkétszereződött a légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás mértéke az elmúlt két évtizedben. Mutatjuk a részleteket infografikán.

Habár a nemzetközi légi és vízi közlekedés csupán az összes kibocsátott üvegházhatású gáz 3,5%-árt felelős az EU-ban, ez a két szektor járul hozzá a leginkább növekvő mértékben a klímaváltozást gyorsító anyagok kibocsátásához. Ennek okai főként az légi utasok számának illetve a kereskedelem mértékének növekedése.

A COP25 nemzetközi klímakonferencia közeledtével az EP állásfoglalásában felszólította az EU-t hogy tegyen lépéseket a két szektorból származó üvegházhatású gázok csökkentéséért. Főként, mivel Kína és az Egyesült Államok után az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb az üvegházhatásúgáz-kibocsátója.

A klímaváltozással kapcsolatos statisztikákról és trendekről ide kattintva lehet többet megtudni.

Az üvegházhatású gázok mértéke  

A légi és vízi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás növekszik a leggyorsabban, az előbbi csaknem 130%-kal, az utóbbi pedig 30%-kal emelkedett az elmúlt két évszázadban. Az 1990-es évek óta csak a közlekedési ágazatban emelkedett a kibocsátás mértéke.

A becslések szerint a repülőgépek által kibocsátott károsanyag mértéke 2050-re a hétszeresére, sőt akár a tízszeresére is nőhet az 1990-es adatokhoz képest.

Kibocsátás ágazatonként  

A növekedés egyik fő oka, hogy a légi utasok száma megháromszorozódott az 1993-as adatokhoz képest az EU-ban. A nemzetközi vízi kereskedelem mértéke is jelentős növekedést mutat az elmúlt két évtizedben.

Ezzel együtt a felmérések szerint mi magunk is tudatosabbak vagyunk az ökológia lábnyomunk kapcsán, amit magunk után hagyunk a közlekedési eszközöket használva.

A légi utasok száma  

Mit tesz az EU a kibocsátás csökkentéséért?


Az EU egyrészt a kibocsátás-kereskedelmi rendszerén (ETS) keresztül igyekszik szabályozni és csökkenteni a repülésből származó kibocsátást. Ennek célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. Az EP 2020. szeptember 16-án megszavazta, hogy , hogy a vízi közlekedést is vonják be a rendszerbe.

A képviselők szerint a nagy hajók szén-dioxid-kibocsátásának és üzemanyag-fogyasztásának ellenőrzésére vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatára vonatkozó eredeti javaslat nem volt elég ambiciózus. Eddig nem volt uniós előírás a hajók számára az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

Mik azok az üvegházhatású gázok?

  • Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve a melegházakhoz hasonlóan viselkednek: elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt, mintegy csapdába ejtik, és nem engedik, hogy távozzon az űrbe.
  • Az így létrejövő üvegházhatás felelős a Földön tapasztalható egyenletesen meleg hőmérsékletért, ami lehetővé teszi, hogy a bolygón élet alakuljon ki.
  • Sok üvegházhatású gáz természetesen is megtalálható a légkörben, ugyanakkor az emberi tevékenység jelentősen hozzáad ehhez, fokozza az üvegházhatást és hozzájárul a globális felmelegedéshez.