Európa 1000 milliárd eurós klímafinanszírozási terve 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Hogyan akarja Európa az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló projekteket finanszírozni és a zöld gazdaságra való átállás által leginkább érintett régiókat támogatni?

Úton egy zöldebb Európa felé © Shutterstock.com/Franco Lucato  

Alig több mint egy hónappal azt követően, hogy az Európai Bizottság ismertette az európai zöld megállapodást, 2019 novemberben részletes javaslatát is előterjesztette annak finanszírozásáról. Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv (más néven Fenntartható Európa beruházási terv)célja, hogy köz- és magánberuházások révén legalább 1000 milliárd euró összegyűljön a következő évtizedben. A Parlament 2020. január 14-én, kedden vitatta meg a tervet.

Miért fontos?


Ahhoz, hogy az EU 2050-ig klímasemleges gazdasággá váljon, jelentős beruházásokra lesz szükség a tisztaenergia-technológiák terén. Az Európai Bizottság becslései szerint csak ahhoz, hogy 2030-ig elérjük azüvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 40%-os csökkentésére irányuló átmeneti célkitűzést, évi 260 milliárd eurós többletberuházásra lenne szükség.

További információk az éghajlatváltozásra adott uniós válaszról.

Honnan lesz rá pénz?


A források mintegy felét a hosszú távú uniós költségvetésből finanszírozzák az éghajlat- és környezetvédelmi projektekhez hozzájáruló különböző programokon, például a mezőgazdasági alapokon, a Horizont Európa programon és a LIFE programon, a Regionális Fejlesztési Alapon és a Kohéziós Alapon keresztül. A regionális finanszírozás legalább 30%-át az éghajlatváltozás elleni küzdelem támogatására szánják. 

Ez pedig további 114 milliárd euró összegű társfinanszírozást vonna maga után a tagállamok részéről. Az InvestEU és a kibocsátáskereskedelmi rendszer forrásaiból várhatóan mintegy 300 milliárd eurónyi magán- és közberuházást mozgósítanak, és további 100 milliárd eurót az új, méltányos átállási mechanizmus felhasználása révén, amellyel a zöld átmenet által leginkább érintett régiókat és közösségeket – például a széntől erősen függő régiókat – támogatják.

A méltányos átállási mechanizmus


A mechanizmus három pilléren nyugszik: A Méltányos Átállást Támogató Alapon 7,5 milliárd euró összegű új finanszírozással, az InvestEU finanszírozási forráson és az uniós költségvetés által támogatott EBB-hiteleken.

Mindezen eszközök várhatóan 100 milliárd euró összegű köz- és magánberuházást mozgósítanak. Ezt a pénzt fel lehetne használni például a munkavállalók átképzésére, a vállalkozások támogatására, hogy új foglalkoztatási lehetőségeket teremtsenek, a tiszta energiába történő beruházásokra vagy az épületek szigetelésére.

A Méltányos Átállást Támogató Alap


Az alap különösen azokat a régiókat segíti, amelyek fosszilis tüzelőanyagoktól, például a széntől függnek, amely még mindig az EU energiatermelésének egynegyedét biztosítja. Az EU szénágazata 238 000 főt foglalkoztat közvetlenül kapcsolódó tevékenységekben, például szénbányákban és erőművekben, több mint 100 európai régióban Lengyelországtól Spanyolországig. 2015-ben 12 tagállamban 128 szénbánya, 21 tagállamban 207 szénerőmű működött.

„Ez az üzenet az Asztúriában, Nyugat-Makedóniában és Sziléziában dolgozó szénbányászoknak, a közép-írországi tőzegkitermelőknek, az olajpala-termelésre támaszkodó balti-tengeri régióknak és sok másnak szól. Tudjuk, hogy a klímasemlegesség elérése az Önök esetében nehezebb lesz, és tudjuk, hogy bár egy másik, egy tisztább jövő kilátása általában véve üdvözlendő, az ehhez vezető út ma ijesztőnek tűnik. A méltányos átállási mechanizmus az EU által nyújtott biztosíték arra, hogy legalább 100 milliárd euróval támogatja Önöket az átmenet során” – nyilatkozta Frans Timmermans, a Bizottság európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke, amikor ismertette a javaslatot az európai parlamenti képviselőknek 2020 január 14-én.

2020 májusában a Bizottság módosította a Méltányos Átállást Támogató Alapra vonatkozó javaslatot, az EU új gazdaságélénkítési tervével, amely segít Európának megbirkózni a Covid19-járvány következményeivel. A Parlament 2021. májusában fogadta el a Méltányos Átállást Támogató Alapot, ezzel jóváhagyva a Tanáccsal 2020 decemberében 17,5 milliárd euróról szóló megállapodást. Az összeg egy része - 7,5 milliárd euró - a 2021–2027 közötti költségvetésből származik, míg a további 10 milliárd euró forrása az EU helyreállítási eszköze.

Azért, hogy senki ne maradjon le a zöldebb gazdaságra való áttérésben, az alapot elsősorban a legkevésbé fejlett régiók és szigetek támogatására fordítják.

A pénzügyi támogatáshoz való hozzáférés feltétele a 2050-es klímasemlegességi cél elérése. A hulladékégetéshez és a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó beruházások nem támogathatók.

További részletek a Méltányos Átállást Támogató Alapról ide kattintva érhetők el.

Az InvestEU méltányos átállási programja


A méltányos átállás céljait támogatja az InvestEU keretében nyújtott finanszírozás egy része is.

A 2018-ban létrehozott InvestEU az Unió vezető beruházási programja, amelynek célja az európai gazdaság fellendítése. 2020 májusában a Bizottság a programra szánt összeg megemelését javasolta.

2020 májusának végén, a Helyreállítás és felkészülés – a jövő generációért című közleményben a Bizottság azt javasolta, hogy növeljék az InvestEU költségvetését és duplázzák meg a fenntartható infrastruktúrára szánt pénzt 20 milliárd euróra az uniós költségvetés 75 milliárd eurójából.

2021 márciusában a Parlament jóváhagyta az InvestEU programra vonatkozó jogszabályokat ezzel segítve a finanszírozáshoz való egyszerűbb hozzáférést.

Az InvestEU az uniós költségvetésben erre a célra szánt, a jelenlegi árfolyamon számított 26 milliárd euró értékű garanciára támaszkodva 2021 és 2027 között várhatóan 400 milliárd euró beruházást generál majd az Európai Unióban. Támogatja az egészségügyet és a fenntartható projekteket, amelyek segítik az EU környezeti és társadalmi céljainak elérését. A teljes költségvetés 38% -át fenntartható infrastruktúrára kell fordítani.

Arról, hogyan ösztönzi az InvestEU az éghajlatváltozással kapcsolatos beruházásokat itt írtunk bővebben.

Közszektor-hitelezési eszköz


További forrást biztosít az uniós költségvetésből származó 1,5 milliárd euróval a közszektor-hitelezési eszköz, amellyel az EBB mintegy 10 milliárd eurónyi kölcsönt nyújthat.

A kölcsönnek köszönhetően a közszektorbeli szervezetek támogatást kapnának a klímasemlegességre való átálláshoz, és forrást nyújthatnak például az energetikai és közlekedési infrastruktúra beruházásai, a távfűtési hálózatok fejlesztései, valamint a szociális infrastruktúrát érintő projektek számára.

A zöld megállapodás finanszírozására irányuló Fenntartható Európa beruházási tervről szóló, 2020 novemberi szavazás során az EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a Covid19 válság hatással lehet a zöld beruházásokhoz szükséges források mobilizálására. Szerintük a zöld átmenetnek tiszteletben kell tartania a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság elveit, ugyanakkor csökkentenie kell a tagállamok közötti különbségeket, növelni kell a versenyképességet és fenntartható munkahelyeket kell teremtenie.