A veszélyeztetett és a kihalás szélén álló fajok Európában (infografika) 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A Földön a becslések szerinti 8 millió fajból 1 milliót a kihalás veszélye fenyeget. Infografikán mutatjuk az Európában veszélyeztetett fajokat, az EU stratégián dolgozik a megmentésükért.

A bolygónkon élő növények és állatok sokfélesége riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, főként az olyan emberi tevékenységek következtében, mint a földhasználat (így az élőhelyük lecsökkenése), a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás.

A biológiai sokféleség alapvető fontosságú az egészséges ökoszisztémához és az emberi élethez is. A veszélyeztetett fajok védelme érdekében a Parlament állásfoglalást fogadott el az „ A 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia: Hozzuk vissza a természetet az életünkbe!” címmel, amely a biológiai sokféleség csökkenésének fő okaival foglalkozik, és jogilag kötelező érvényű célokat fogalmaz meg.

A Bizottság már ismertette a stratégiáját, infografikán mutatjuk a leginkább veszélyeztetett fajokat.


Veszélyeztetett fajok Európában


A Természetvédelmi Világszövetség egy, a veszélyeztetett fajokról szóló tiltólistán vezeti a kihalással fenyegetett növényeket és állatokat.

1 677 faj  ; a Természetvédelmi Világszövetség szerint a 15 060 becsült európai faj közül legalább 1 677-at a kihalás veszélye fenyeget

Idézet megosztása: 

A kihalás szélére került fajok közül a leginkább veszélyeztetettek a csigák, kagylók és halak.

Európa őshonos fáinak több mint felét, például a gesztenyefát is veszély fenyegeti, míg a kétéltűek és hüllők körülbelül egyötöde veszélyeztetett.

Az emlősök közül a sarki róka, az európai nyérc, a mediterrán barátfóka, az észak-atlanti bálna és a jegesmedve jelenleg a leginkább veszélyeztett Európában.

A méhek és más beporzó fajok is ijesztő mértékben csökkennek a kontinensen, tízből egy méhet és pillangót a kihalás fenyeget, pedig létfontosságúak az európai környezet és gazdaság számára.

Veszélyeztetett növények és állatok  

2015 óta 36 faj halt ki Európában a Természetvédelmi Világszövetség nyilvántartása szerint. Köztük sok édesvízi hal, és más édesvízi puhatestű, csiga és a Pensée de Cry névre hallgató lila virág.

További kutatásokra van szükség főleg a méhek, a tengeri emlősök és a halak helyzetének felméréséhez.

Az uniós állatjóléti és állatvédelmi szabályokról ide kattintva olvashat többet.