Európai zöld megállapodás: úton egy klímasemleges és fenntartható EU felé 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az európai zöld megállapodásnak kell a gazdaságélénkítő helyreállítási csomag középpontjában állnia - kéri az EP. Hogyan képzelik el a képviselők a klímasemleges Európa felé vezető utat?

Az európai zöld megállapodást kijelölte Európa számára a klímasemlegességig vezető utat 2050-re.  

A világjárvány miatt lelassult az élet, és ennek egyik következményeként érezhetően csökkent a károsanyag-kibocsátás is. Azonban a gazdaság megszenvedte a megváltozott életmódunkat, ezért a Parlament 2020. május 15-én elfogadott állásfoglalásában arra kérte a Bizottságot, hogy álljon elő egy ambiciózus helyreállítási tervvel a koronavírus okozta gazdasági-szociális válság enyhítésére. Ennek középpontjában pedig a fenntartható Európa felé vezető zöld megállapodás álljon.

Válaszul az Európai Bizottság javaslatot tett a Next GenerationEU programra, mely az EU gazdaságélénkítési terve. Ez a 2021-2027-re vonatkozó, hosszú távú költségvetéssel (MFF) együtt egy zöldebb, befogadóbb, digitális és fenntartható Európa megteremtését, valamint a jövőbeli válságokkal, például a kímaválsággal szembeni hatékonyabb fellépést tűzte ki célul. A program fő eszközét, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközt a Parlament 2021. februárjában hagyta jóvá

A Parlament 2019 novemberében éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett, és arra kérte a Bizottságot, hogy biztosítsa, hogy minden javaslat a maximum 1,5 Celsius fokos hőmérsékletemelkedést szolgálja és hajózástól a repülésig, mindenhol csökkenteni kell a globális kibocsátást.

Erre válaszul dolgozta ki a Bizottság az európai zöld megállapodást, amely kijelölte Európa számára a klímasemlegességig vezető utat 2050-re.

A klímacélok felé vezető uniós lépésekről ide kattintva olvashat többet.


Európai zöld megállapodás: első lépések

A zöld átállás finanszírozása


Januárban az Európai Bizottság ismertette részletes javaslatát a zöld megállapodás finanszírozásáról. Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv célja, hogy köz- és magánberuházások révén legalább 1000 milliárd euró összegyűljön a következő évtizedben.

A beruházási terv részeként a méltányos átállási mechanizmus keretében az eu várhatóan a munkavállalók átképzését, és a vállalkozásokat támogatja, hogy új foglalkoztatási lehetőségeket teremtsenek, a tiszta energiába történő beruházásokra vagy az épületek szigetelésére. Május 20-án a Bizottság bejelentette, hogy új hiteleszközzel támogatná a zöld közberuházásokat a fosszilis tüzelőanyagoktól függő régiókban, ezt a Parlament 2021. júniusában hagyta jóvá.

A Parlament és a Tanács előzetes megállapodást kötött a költségvetés és a helyreállítási terv finanszírozására szolgáló új saját bevételi források bevezetéséről. Ezek magukban foglalnák az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének bevételeit és illetéket vetne ki egyes áruk behozatalára.

A zöld beruházások ösztönzése érdekében a Parlament elfogadta a gazdasági tevékenységek környezeti fenntarthatóságát meghatározó feltételrendszert 2020 júniusában. a képviselők novemberben azt kérték, hogy a fenntartható tevékenységek jussanak forrásokhoz az EU-ban.

A Méltányos Átállást Támogató Alapról ide kattintva olvashat többet.

A klímasemlegesség az uniós jogszabályokban


A 2050-re kitűzött célok eléréséhez a Bizottság 2020 márciusában nyújtott be javaslatát a jogszabályi keretre. A Parlament támogatja az európai zöld megállapodást, de még ambiciózusabb lépéseket vár.

A Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott arról, hogy az EU 2030-as kibocsátáscsökkentési célját 40% -ról legalább 55% -ra kell emelni. A Parlament 2021. június 24-én pedig elfogadta az új uniós klímarendeletet. A 2030-ra és 2050-re kitűzött klímasemlegességgel kapcsolatos célok jogilag kötelező érvényűek lesznek, ezzel is közelebb hozva az EU-t ahhoz, hogy 2050 után már negatív kibocsátással rendelkezzen és megerősíti az Unió vezető szerepét a klímaváltozás elleni globális küzdelemben a 2021 novemberében tartandó, következő klímakonferencia (COP26) előtt.

A klímarendelet segíthet abban, hogy a célok könnyen átültethetők legyenek a jogszabályokba, és olyan előnyökkel járhat, mint a tisztább levegő, víz és talaj, alacsonyabb energiaszámlák, felújított lakások, jobb tömegközlekedés és több töltőállomás az elektromos autók számára, kevesebb hulladék, egészségesebb ételek, és jobb egészségi állapot a mostani és a jövő generációi számára.

Az üzleti vállalkozások is profitálhatnak az új lehetőségek megjelenéséből azokon a területeken, ahol Európa egységes normákat kíván meghatározni. Ez várhatóan munkahelyeket fog teremteni például a megújuló energiával, az energiahatékony épületekkel és folyamatokkal foglalkozó területeken is.

Infografikánkat a klímatárgyalások történetéről ide kattintva találja meg.

Támogatás az európai iparnak és a kkv-knak


A Bizottság 2020 márciusában új iparstratégiát jelentett be a globálisan versenyképes zöld és digitális Európáért.

Novemberben a Parlament a javaslat felülvizsgálatát kérte, hogy tükrözze a világjárvány iparra gyakorolt hatását. A képviselők azt kérik, hogy az EU támogassa az ipart az első fellendülési szakaszban, majd az átalakításra és fejlesztésre koncentráljon egy második szakaszban.

Mivel az európai vállalkozások 99%-a kis- és középvállalkozás (kkv), amelyek az EU GDP-jének 50%-át adják, a Bizottság ezzel párhuzamosan javaslatot tett egy új kkv-stratégiára is, amely ösztönzi az innovációt, segíti az adminisztratív terhek csökkentését és a támogatásokhoz való hozzáférést.

A képviselők a decemberi plenáris ülésen szavaztak az eredeti kkv-stratégiával kapcsolatos álláspontjukról, és felkérték a Bizottságot, hogy frissítse azt a koronavírus-válság fényében.

2021 májusában a Bizottság javasolta az iparstratégia aktualizálását.

Az új európai iparstratégiáról ide kattintva tudhat meg többet.

Átállás a körforgásos gazdaságra


2020 márciusában a Bizottság a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervet fogadott el, amely az európai zöld megállapodás egyik fő eleme. A fő céljai a fenntartható termékek általánossá tétele az EU-ban, a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése, a hulladékkeletkezés csökkentése és nagyobb hangsúly fektetése azokra az ágazatokra, amelyek a legtöbb erőforrást használják fel, így az alábbi szektorokra koncentrál:

A körkörös gazdaság hasznáról ide kattintva, míg a műanyaghulladék csökkentése érdekében tett uniós lépésekről itt talál további információt.

Fenntartható élelmiszertermelés


Az élelmiszeripar nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 10%-a a mezőgazdaságból származik.

A „a termelőtől az asztalig”, a fenntartható élelmiszerellátásra vonatkozó uniós stratégia célja, hogy védje a környezetet, segítse a gazdákat, és biztosítsa, hogy egészséges élelmiszerek kerülnek az asztalunkra. A stratégia érinti az antibiotikum-rezisztencia és az ökológiai termékek kérdéseit is.

A peszticidek használatának csökkentése érdekében tett lépésekről itt olvashat többet.

A biodiverzitás megőrzése


Egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye a Földön, az EU számára kiemelten fontos a biológiai sokféleség csökkenésének kezelése. A Bizottság májusban ismertette új biodiverzitási stratégiáját, amely a 2030-ig tartó időszakra szól. Ennek célja a természet védelme, az ökoszisztémák romlásának visszafordítása és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása.

A Parlament június 8-án elfogadta álláspontját az EU 2030-ig tartó biodiverzitási stratégiájáról, ragaszkodva ahhoz, hogy annak végrehajtása összhangban legyen az EU-s zöld megállapodás egyéb lépéseivel.

Az EU biodiverzitási stratégiájáról ide kattintva tudhat meg többet.

A Parlament többször felszólalt a fenntartható erdőgazdálkodás mellett, mivel az erdők alapvető szerepet játszanak a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásában.

További információ az EU klímaváltozás elleni lépéseiről: