Az erdőirtás visszaszorítását kérik az EP-képviselők 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az erdők védelme és a fenntartható erőgazdálkodás kialakítása kulcsfontosságú része az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. Összefoglaltuk, mit javasol az EP.

A Parlament többjelentést is elfogadott az erdők védelme érdekében, amelyekben arra kérte a Bizottságot, hogy tegyen többet a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdításáért, a világ erdőinek védelméért, és az európai termékek gyártása kapcsán felmerülő erdőirtás kizárásáért.

Miért fontosak az erdők?


Az EU területének 43%-át erdők borítják, szerepük kulcsfontosságú a társadalom, gazdaság és környezet szempontjából. Hozzájárulnak a talaj védelméhez, számos faj élőhelyéül szolgálnak, és szabályozzák a helyi éghajlatot, így hozzájárulnak az EU céljához, amely szerint 2050-re szeretné elérni a klímasemlegességet. Emellett a globális éghajlatot is szabályozzák, hiszen a szén-dioxid elraktározásával segítik a klímaváltozás elleni harcot.

Az erdőirtás fő okai


Riasztó ütemben zajlik az erdőirtás az egész világon, ami üvegházhatású gázok felszabadulásához és a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezet. Becslések szerint az 1960-as évek óta világszerte a trópusi erdők több mint fele elpusztult.

Az illegális fakitermelés a probléma egyik fő oka, amely az uniós jogszabályok, például az Erdőgazdálkodással kapcsolatos jogérvényesítés, irányítás és kereskedelem (FLEGT) ellenére még mindig rengeteg gondot okoz az EU-ban és az egész világon.

Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése komolyabb aszályokat, nagyobb áradásokat és tűzeseteket okoz, amelyek az erdők további pusztulásához vezetnek. A 2019-es amazóniai erdőtüzek kiterjedtsége rámutatott, hogy nemzetközi összefogásra van szükség ezen a területen.

Mi lehet a megoldás?


A fenntartható erdőgazdálkodás biztosíthatja a helyi közösségek megélhetését és jövedelmének növekedését, valamint teheti lehetővé a fenntartható biogazdaságok fejlődését. Az erdők egy olyan gazdasági ágazatot képviselnek, amely világszerte 10–16 millió fenntartható munkahely megteremtésére ad lehetőséget.

A műholdak használata a természeti katasztrófák, például az aszály és a tűzvészek korai előrejelzésével segítheti a kockázatok csökkentését és a kiterjedésük mérséklését.

Mit tesz az EU az erdők védelméért?


Az EU-ban az erdők több mint 60%-a már fenntarthatóan működik. Az erdészeti ágazat közvetlenül 500 ezer embert, közvetve pedig 2,6 milliót foglalkoztat, vagy támogat.

A Parlament többször hangsúlyozta, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás elősegítheti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, miközben támogat egy kulcsfontosságú gazdasági szektort, ezért további forrásokat kell szánni erre a területre a közös agrárpolitikából (KAP).

A képviselők hangsúlyozzák az erdők szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és annak fontosságát, hogy elnyelik a szén-dioxidot. A Parlament azt is kiemelte, hogy növelni kell a fosszilis tüzelőanyagokat érintő, és a fosszilis tüzelőanyagok anyagainak helyettesítésére irányuló kutatások finanszírozását. Az erdőgazdálkodás alapvető fontosságú a körkörös gazdaság megvalósítása szempontjából.

Az EP szerint határozottabban és új intézkedésekkel kell szembe szállni az illegális fakitermeléssel, és több ellenőrzést kell végezni az EU határain. A képviselők azt szeretnék, ha a cégeknek kötelező lenne megbizonyosodniuk arról, hogy a termékeik gyártása nem vezet erdőirtáshoz.

A képviselők emellett az uniós műholdak (Copernicus és Galileo) felhasználását is javasolják az erdőirtás és az erdőtüzek nyomon követésére harmadik országokban. A kutatás és az innováció megfelelő finanszírozását is szorgalmazzák azért, hogy az erdők ellenállóbbak legyenek az éghajlattal szemben.