Konferencia Európa jövőjéről: a polgári vitacsoportoké a terep 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A következő hónapokban több alkalommal is üléseznek a polgári vitacsoportok, hogy megvitassák az EU jövőjét és a polgárok ötletei nyomán ajánlásokat fogalmazzanak meg.

Az ajánlások helyet kapnak a konferencia zárójelentésében is, amelyet 2022 tavaszán készít a konferencia végrehajtó testülete.  

Az Európa jövőjéről szóló konferencián a vita középpontjában a polgárok javaslatai állnak arról, hogyan felelhet meg az EU a jövőbeli kihívásoknak. A polgári vitacsoportoknak kiemelt szerepük van, ugyanis ők vitatják meg az EU-szerte rendezett eseményeken elhangzó ötleteket, valamint a konferencia online platformján közzétett javaslatokat. Ezt követően ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket az uniós intézmények és más érdekelt felek is megvitatnak.

Ki vesz részt az eseményen?


Négy európai polgári vitacsoport létezik, mindegyikben 200 polgár tevékenykedik. A testület tagjait véletlenszerűen választották ki ügyelve arra, hogy a résztvevők tükrözzék az EU sokszínűségét - egyenlő a férfiak és nők száma, valamint megfelelő arányban képviselik a városi és vidéki polgárokat is. A tagok egyharmadát 16 és 25 év közötti fiatalok alkotják.

Miről lesz szó?


A vitacsoportok mindegyike olyan témákat tárgyal, amelyekkel kapcsolatban ötleteket vártak az emberektől.

Ezek:

  • 1. vitacsoport - Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és munkahelyek; Oktatás, kultúra, ifjúság, sport; Digitális átállás
  • 2. vitacsoport - Európai demokrácia; Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság
  • 3. vitacsoport - Klímaváltozás és környezetvédelem; Egészségügy
  • 4. vitacsoport - Az EU a világban; Migráció

A testület tagjai további témákat vethetnek fel. Az üléseken pedig független szakértők állnak rendelkezésre tanácsadás céljából.

Mikor ülnek össze a polgári vitacsoportok?


Mindegyik csoport három alkalommal találkozik. Az első ülésekre a szeptember 17. és október 17. közötti négy hétvégén kerül sor a Parlament strasbourgi épületében. A második ülést novemberben online tartják, a harmadik ülést pedig decemberben és januárban rendezik az EU városaiban, amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Vitacsoport

Téma

Első ülés

Második ülés

Harmadik ülés

1

Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és munkahelyek; Oktatás, kultúra, ifjúság, sport; Digitális átállás

szeptember 17-19 

november 5-7

február 25-27(Dublin)* 

2

Európai demokrácia; Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság

szeptember 24-26

november 12-14

december 10-12

(Firenze)

3

Klímaváltozás és környezetvédelem; Egészségügy

október 1-3

november 19-21

január 7-9 (Varsó)

4

Az EU a világban; Migráció

október 15-17

november 26-28

február 11-13 (Maastricht)

*Az 1. és 4. vitacsoport harmadik ülését, amelyet eredetileg december 3-5-re Dublinban és január 14-16-ra Maastrichtban tartottak volna, a Covid19-helyzet miatt elhalasztották.


Milyen eredmény várható?

A vitacsoportok ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket a konferencia plenáris ülésén tárgyalnak polgárok, az uniós intézmények képviselői, a nemzeti parlamentek és más érdekelt felek. Minden vitacsoport húsz képviselője vesz részt a konferencia plenáris ülésein, ők mutatják be az addigi munka eredményét.

Az ajánlások helyet kapnak a konferencia zárójelentésében is, amelyet 2022 tavaszán készít a konferencia végrehajtó testülete. Az igazgatótanács az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselőiből, valamint a konferencia valamennyi érdekeltjének megfigyelőiből áll. A jelentés a konferencia plenáris ülésével együttműködve készül és szüksége van annak annak jóváhagyására.

Hogyan követhető a vitacsoportok munkája?


A találkozókat online közvetítik. További részletek a konferencia online platformján.