Biztonságos utazás az EU digitális Covid-igazolványával 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Összefoglaltuk, mit tartalmaz és a világjárvány idején hogyan teheti biztonságosabbá az Európán belüli utazásokat az EU digitális Covid-igazolványa.

Hogyan működik az EU digitális Covid-igazolványa?


Az adatokat egy QR-kód tartalmazza, ami utazás során egy okostelefonról/táblagépről, vagy kinyomtatva is beolvasható. A tulajdonos ennek segítségével igazolni tudja, ha beoltották a koronavírus ellen, nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy az elmúlt 6 hónapban felgyógyult a betegségből.

Az igazolványt az illetékes, nemzeti hatóságok állítják ki, és ingyenesen elérhető.

A digitális Covid-igazolvány rendszere, mely július 1-je óta él 12 hónapig működik és hatásköre kiterjed mind a 27 uniós tagállamra, valamint néhány nem EU-tag országra is.

Arról, hogy mely országok csatlakoztak már az EU-s digitális Covid-igazolvány rendszeréhez ide kattintva talál bővebb információt.

Használható utazásra?


Önmagában nem, továbbra is szükség lesz útlevelére vagy más személyazonosító okmányra az utazáshoz.

Az igazolvány megléte nem feltétele az utazásnak, abban az esetben, ha valaki nem rendelkezik vele, az utazása során az aktuális nemzeti szabályok az irányadók. Ugyanakkor a birtoklása megkönnyíti az utazók helyzetét, hiszen a tulajdonosoknak nem kell karanténba vonulniuk a megérkezést követően.

Ha egy tagállamban rendkívüli körülmények merülnek fel, ilyen lehet például egy új variáns hirtelen megjelenése és gyors terjedése, akkor új korlátozások léphetnek életbe.

Mit tartalmaz az EU digitális Covid-igazolványa?


Az igazolvány azonos formátumban, de három verzióban lesz elérhető:

  • Oltási igazolvány

  • Teszt igazolvány: a tulajdonos NAAT-tesztjének vagy antigén gyorstesztjének pontos típusa, a mintavétel dátuma és a teszt eredménye

  • Gyógyulási igazolvány: megerősíti, hogy a tulajdonos pozitív NAAT-tesztet követően felépült egy SARS-CoV-2 fertőzésből


Az Európai Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 100 millió eurót biztosít az igazolványhoz szükséges Covid-tesztek megvásárlásához.

Az antitest vizsgálatokat egyelőre nem ismeri fel a rendszer.

Az igazolvány által elismert tesztek az úgynevezett „NAAT” tesztek, például RT-PCR, valamint az antigén gyorstesztek.

Az Európai Parlament 2021. június 9-én zöld utat adott az EU-s digitális Covid-igazolványnak. 

A járvány kezelésére irányuló uniós intézkedések:

A Parlament az utazások megkönnyítését célzó javaslatról a június 7–10-i plenáris ülésen szavaz. ©AdobeStock/ToneFotografia