Támogatás az európai kulturális szférának a járvány idején 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A kulturális ágazat a Covid19 által egyik leginkább sújtott terület, amelynek dolgozói egyik napról a másikra kerültek nehéz helyzetbe. Az EP vészhelyzeti alap létrehozását kéri számukra.

A kijárási tilalom célja, hogy csökkentse a vírus terjedését, azonban számos gazdasági hatása is van. Az elmaradt koncertekkel, zárva tartó színházakkal és mozikkal, elhalasztott filmforgatásokkal és tévéműsorokkal a kulturális szféra az egyik, amelyet a válság a leginkább érint. A művészek, zenészek és a kreatív szakmák művelői egyik napról a másikra estek el a bevételi forrásuktól. Az EP-képviselők április 17-én elfogadott állásfoglalásukban sürgették a támogatásukat, hogy a kulturális ágazat is életben maradhasson a válság idején.

A kulturális szakbizottságban dolgozó EP-képviselők arra kérik az EU-t, hogy egy vészhelyzeti alapot hozzon létre kifejezetten a szektor megsegítésére.

Többek között azt kérik, hogy az EU a Kreatív Európa programból támogassa azokat a művészeket, akik a nemzeti támogatási rendszerből nem jutnak segítséghez. Egyben a programra szánt keret növelését is javasolják. Emellett az Európai Beruházási Alapból egy új pénzügyi eszköz létrehozását is sürgetik kifejezetten az ágazat megsegítésére.

Számos tagállam hozott intézkedéseket a támogatásukra, és ez az egyik terület, amelyet az EU is kiemelten támogat, erről szóló interjúnkat az EP kulturális szakbizottságának elnökével, Sabine Verheyennel ide kattintva lehet elérni (angolul).

A kulturális szakbizottsággal május 4-én folytatott megbeszélés során Gabriel és Breton uniós biztosok biztosították az EP-képviselőket, hogy a nagyobb  helyreállítási terv keretein belül készül a kulturális és kreatív ágazatokra vonatkozó uniós támogatási terv is. A jelenlegi programok és a strukturális alapok rugalmassága mellett a közvetlen támogatási intézkedéseket is mérlegelik.

A Bizottság támogattaegy új platform - Creatives Unite - elindítását is, amely a kulturális és kreatív szektor számára teret biztosít a koronavírussal kapcsolatos kezdeményezésekről szóló információk megosztására.

További részletek fenti videónkban.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, mit tesz az EU a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.