Ilyen európai adatstratégiát vár a Parlament 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Összefoglaltuk, a magánélet tiszeletben tartása mellett hogyan alakítanák az EP-képviselők az EU nem személyes adatmegosztási szabályait az innováció és a gadasági fellendülés érekében.

Globális adatháló Európa felett, illusztráció ©AdobeStock/Sdecoret  

Az adatok állnak az EU digitális átalakulásának középpontjában, hiszen azok a társadalom és a gazdaság minden aspektusában fontosak. Az EU egyik prioritása a mesterséges intelligencia fejlesztése, amely lehetőségeket teremthet az innovációk, a Covid19 válság utáni helyreállítás és az egészségügy vagy a zöld technológiák fejlesztésének területén.

A big data nyújtotta lehetőségekről itt tudhat meg többet, míg a mesterséges intelligencia európai használatáról és arról, mit vár a Parlament ide kattintva talál további információt.

A Bizottság európai adatstratégiájára válaszul a Parlament a 2021. március 25-én,a plenáris ülésen elfogadott jelentésben az ember-központú jogszabályok kidolgozását szorgalmazta, amelyek a magánélet és az átláthatóság európai értékein alapulnak és a segítségükkel az európai vállalatok és álllampolgárok is profitálhatnak az EU ipari- és a közérdekű adatai nyújtotta lehetőségekből.

A Parlament elvárja, hogy ajánlásait figyelembe vegyék az új adattörvényben, amelyet a Bizottságnak 2022-ben kell benyújtania.

Az EU adatgazdaságának előnyei


A képviselők szerint a válság rávilágított arra: szükség van a kutatást és az innovációt támogató, hatékony jogszabályokra az adatokat illetően. AZ EU-ban már most hatalmas mennyiségű nem személyes - ipari, közéleti és kereskedelmi - adat létezik, amelyek teljes potenciálja még felfedezésre vár. A következő években azonban egyre több adat keletkezik majd. A képviselők arra számítanak, hogy az adatokra vonatkozó jogszabályok segítenek kiaknázni a területben rejlő lehetőséget és elérhetővé teszik az adatokat az európai vállalatok, köztük a kis- és középvállalatok és a kutatók számára.

Az ágazatok és országok közötti adatáramlás minden európai vállalkozásnak segítene az innovációban, valamint a boldogulásban az EU-ban és világszerte. Emellett megteremtené az EU vezető szerepét az adatgazdaságban.

A Bizottság előrejelzése szerint az adatgazdaság az EU-ban 2025-ben 829 milliárd euróra nőhet a 2018-as 301 milliárd euróról, míg az adatszakemberek száma 5,7-ről 10,9 millióra ugorhat.

Európa globális versenytársai, például az Egyesült Államok és Kína is gyorsan fejlődik. Ahhoz, hogy az adatgazdaságban vezető szerepet töltsön be, az EU-nak meg kell találnia egy európai módszert a potenciál felszabadítására és a normák meghatározására.

A magánélet- és az alapvető jogok védelme


A képviselők szerint a szabályoknak az átláthatóság, a magánélet és az alapvető jogok tiszteletben tartásának uniós értékein kell alapulnia. Az adatok ingyenes megosztását a nem személyes adatokra vagy visszafordíthatatlanul névtelen adatokra kell korlátozni. Az embereknek teljes mértékben rendelkezniük kell az adataik feletti kontrollal, és az EU adatvédelmi szabályainak, vagyis a GDPR-nek védenie kell őket.

A Parlament felszólította a Bizottságot és a tagállamokat, hogy működjenek együtt más országokkal olyan globális normák kidolgozása érdekében, amelyek előmozdítják az EU értékeit és elveit, miközben biztosítják az Unió piacának versenyképességét.

Az európai adattér és a big data


Az adatok szabad áramlása érdekében a képviselők sürgették a Bizottságot és a tagállamokat, hogy hozzanak létre olyan ágazati adattereket, amelyek lehetővé teszik az adatok megosztását, a közös iránymutatások, jogi követelmények és protokollok betartása mellett. A járvány miatt az EP-képviselők megjegyezték azt is, hogy különös figyelmet kell fordítani a közös európai egészségügyi adattérre.

Mivel az adatstratégia sikere nagymértékben függ az információs és kommunikációs technológiai infrastruktúrától, a képviselők szorgalmazták az EU-ban a kiberbiztonság, az optikai szálak, az 5G, a 6G technológiai fejlesztések felgyorsítását, és üdvözölték azokat a javaslatokat, amelyek hangsúlyozzák Európa szerepét a szuperszámításban és a kvantumszámításban. Figyelmeztettek, hogy fel kell számolni a régiók közötti digitális megosztottságot, különös tekintettel a Covid19 utáni helyreállításra.

A big data és a környezetvédelem


Az ágazat felelős az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának több mint 2%-áért, ezért kiemelt szerepet kap az EU stratégiájában, amelynek célja, hogy 2050-re éghajlatsemlegessé váljon a kontinens. A képviselők főként az e-hulladék csökkentésére összpontosítanának.

Adatmegosztási szabályok az EU-ban


A Bizottság 2020 februárjában ismertette javaslatát az európai adatstratégiáról.

2021. november 30-án a Parlament és a Tanács informális megállapodásra jutott az adatkezelési törvényről, amelyet a Bizottság 2020. decemberében terjesztett elő az adatstratégia részeként. A cél, hogy növelje az adatok elérhetőségét a vállalkozások és az induló vállalkozások számára és ösztönözze az innovációt.

Arról, hogyan formálja az EU a digitális világot itt írtunk bővebben: