Az EU saját forrásaira alapozná az EP a következő hosszú távú költségvetést 

 
 

Az EU támaszkodjon jobban a saját forrásaira és kevésbé a tagállamok befizetéseire a következő hosszú távú büdzsé tervezésekor - mondják az EP-képviselők.

Elindult a 2021. január 1-jétől aktuális hosszú távú uniós költségvetés (MFF) tervezetének vitája az EP-ben a márciusi plenárison. A képviselők jóváhagyták azt a jogszabálycsomagot, amely többek között átalakítaná az EU-s költségvetés finanszírozását, mégpedig úgy, hogy további uniós saját források bevezetését szorgalmazza, és ezekre támaszkodva csökkenti a tagállami befizetések arányát.

 

Az erre vonatkozó jelentés egyik szerzője, Gérard Deprez (liberális, belga) úgy fogalmazott: „Mi, az Európai Parlament, kijelentettük, hogy nem fogadunk el többé olyan MFF-et, amely nem tartalmaz saját forrásokat, és kitartunk emellett”.

Az ő és Janusz Lewandowski (néppárti, lengyel) nevével fémjelzett jelentés javaslatokat tesz az új uniós saját forrásokra. Szerintük többek között az európai szinten beszedett társasági jövedelemadó, környezeti adó, és pénzügyi tranzakciós adó, valamint a digitális szektor szereplőire vonatkozó különleges adózás jelenthet ilyen bevételt.

 

A jelenlegi rendszer hibái

 

Gérard Deprez szerint az EP a Római Szerződésre alapozva támogatja ilyen határozottan a saját forrásokra épülő uniós költségvetés. Eszerint ugyanis az egykori Európai Gazdasági Közösség (EGK) működését csupán egy átmeneti időszak erejéig finanszírozták volna a tagállamok befizetéseiből, ezután ki kellett volna dolgozni a saját forrásokra támaszkodó rendszert.

 

Ez a váltás azonban elmaradt. Jelenleg is a tagállamoktól származó, GNI-alapú befizetés az uniós költségvetési bevétel legjelentősebb forrása. Ez adja az MFF 70%-át, 12% jön az áfából, a maradék egyéb bevételekből, mint például az uniós alkalmazottak adói. Gérard Deprez logikátlannak és túlságosan összetettnek nevezte ezt a rendszert.

 

Janusz Lewandowski szerint a bevétel legalább 1/3-ának saját forrásokból kell származnia. „Azt az elvet követjük, hogy minden egyes saját forrásból érkező bevétel csökkentse a GNI-alapú befizetést, hogy ne tűnjön úgy, hogy kétszer fizetünk” - magyarázta az EP-képviselő.

Jean-Claude Juncker május 2-án ismerteti a Bizottság elképzeléseit a következő hosszú távú költségvetésre vonatkozóan, és Janusz Lewandowski reményei szerint ez 3-4 új saját forrást vezet majd be.

 

A képviselők szerint a tagállamok mára nyitottabbak egy ilyen rendszerre, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a változást lépésről lépésre kell bevezetni, és újra meg újra felül kell vizsgálni a rendszert.

„Megfelelő a pillanat, hogy új lendületet adjunk az európai projektnek és meghatározzuk, hogy min dolgozunk közösen. Ez nincs mindig így, ezért ki kell használnunk a lehetőséget” - mondta Gérard Deprez.

Az EU hosszú távú költségvetése (MFF)  
  • Az éves költségvetés mellett az EU többéves pénzügyi keretet (MFF) is szab, amely legalább öt évre érvényes  
  • A jelenlegi MFF a 2014-2020-as időszakra 963,5 milliárd euróról szól  
  • Az elmúlt években a Parlament azért harcolt, hogy az MFF rugalmasabb legyen a jövőben, így jobban tudjon reagálni olyan váratlan kihívásokra, mint az eurózóna hitelválsága, a migrációs válság és biztonsági ügyek