Európai Szolidaritási Testület: még több lehetőség a fiataloknak 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EP kezdeményezése, az Európai Szolidaritási Testület azoknak a 18-30 év közötti fiataloknak szól, akik szeretnék egy kicsit jobbá tenni a társadalmat.

Európai Szolidaritási Testület  

Jóváhagyta a Parlament az Európai Szolidaritási Testület új, 2021–2027 közötti programját és költségvetését, a tevékenységét pedig a következő időszakban kiterjesztik az uniós humanitárius segítségnyújtás területén végzett önkéntes munkára is.

Az új program egyik fontos eleme, hogy a Bizottságnak és a tagállamoknak javaslatokat kell tenniük arra, hogyan biztosítják a hátrányos helyzetű fiatalok részvételét. Emellett a fiatalok mostantól a saját országukban is önkénteskedhetnek.

A Parlamentnek köszönhetően a költségvetését 15%-kal növelik az előző időszakhoz (2018–2020) képest.

Mi az Európai Szolidaritási Testület?


Az Európai Szolidaritási Testület 2016 óta működik, célja azóta is az, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt. Ezzel lehetőséget adva a résztvevő fiataloknak arra, hogy értékes kompetenciákat sajátítsanak el személyes, szociális és szakmai fejlődésük érdekében, tanulhassanak, tréningeken vehessenek részt, miközben segítenek más embereknek.

A projektek számos területet lefednek, például az oktatást, egészségügyet, környezetvédelmet, a gyerekekkel és idős emberekkel, vagy a menekültekkel való foglalkozást, azzal a céllal, hogy a fiatalok jótékonysági munkát végezhessenek.

A kezdeményezés keretein belül végzett tevékenységek nem befolyásolhatják a meglévő állásokat vagy gyakornokságokat. Hozzájárulhatnak viszont a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának megerősítéséhez, de nem helyettesíthetik azt.

Az Európai Szolidaritási Testület programjaira azok regisztrálhatnak, akik elmúltak 17 évesek, de a munkát vagy önkéntességet csak akkor lehet elkezdeni, ha már betöltötték a 18. életévüket.

„Az önkéntesség a szolidaritás egyik formája, ez pedig az egyik legfontosabb uniós alapérték. Az új program rengeteg új lehetőséget kínál az európai fiataloknak. Az önkéntesség a modern demokráciánk fontos része. Együtt képesek leszünk leküzdeni ezt a válságot, ha növeljük a társadalmi szerepvállalásunkat”- mondta Michaela Šojdrova (néppárti, cseh) jelentéstevő az új program elfogadásakor.

Ha kíváncsi, mi mindent tesz még az Európai Unió a szociálpolitika területén, olvassa el alábbi cikkünket.